bugün

her türk asker doğar

zorla, geleneksel kurguyla zihinlere nakşettirilmiş sözdür efendim. sokakta dönen "nasıl askerlikten yırtsam... çürük alabilir miyim acaba... bedelli de çok pahalı..." gibi sohbetleri bilmeyen, görmeyen, etmeyen yoktur sanırım: nasıl olmasın bu sohbetler? alıyorsunuz 22 yaşında, ömrünün en verimli çağında bir genci, tam 15 ay, dayaklı, hakaretli, ana avrat küfürleri olan bir "teste" tabi tutuyorsunuz. ömrünün en yaratıcı çağında, zorla şınav mekik çektiriyor, silah tutturuyorsunuz... akıl ve vicdan sahibi kim ister bu durumu?

düşünüyorum, mesela neden "her türk asker doğar" yerine, "her türk bilim insanı doğar" demiyoruz? neden bu kadar askerliğe atıfta bulunuyoruz ki? bize osmanlı'nın elalem bilimsel-teknolojik devrim yaparken, askerlikten başka bir şey düşünemediği için sefil duruma geldiğini öğretmediler mi? dünyada, militarizmle bir arpa boyu yol almış tek ülke var mı? neden, askerlik siyasetin, felsefenin, bilimin çok daha üstünde türkiye'de? neden türkiye kitap okuma oranından, bilimsel makale yayınlamaya, oradan eğitim ve sağlığa pay ayrımada dünya sıralamasının sonlarına oynarken, silah alımında hep ilk beşte? bu şekilde müreffeh bir ülke olacağımıza inananlar mı var yoksa?

tüm bunları anlamak için -20 derecde askerlik mi yapmak lazım? şart mı bu? herkes -20 de askerlik yapıp öyle mi konuşmalı? normal olanı 22 yaşında bir gencin kitap okuması, internete girmesi değil de -20 de askerlik yapması mıdır? bu kadar mı kabullendik bize nakşettirilen kurguları?

uzatmadan, haberimizi verip çekilelim, hadi iyi traşlar: http://www.8sutun.com/node/61163