bugün

tecavuz haberlerinin yayinlanmasi

Özellikle son yıllarda sayısı git gide artan iğrenç olayların medyada yer bulması. tartışılacak konu ise bu tür haberlerin yayınlanmasının topluma ne kazandırdığı ya da ne götürdüğü. Neredeyse hemen her gün taciz olayları, tecavüz olayları işleniyor basında.

şöyle ki:

tecavüz haberlerinin yayınlanmasının bu insanlık dışı eylemde bulunan ya da bulunma potansiyeline sahip insanlarda ne gibi bir his uyandırdığı araştırılmalı, ya da genel anlamda toplum üzerinde ne gibi bir etki bıraktığı hesaplanmalı. ona göre bu konuda çözüm yolları aranmalı.

bizim üzerimizde negatif bir etki bıraktığı açık. insanın moralini bozuyor, karamsarlığı itiyor ve daha da kötüsü elimizden hiçbir şey gelmiyor. bu haberleri okumuş olmak bize sinirlerimiz germekten başka hiçbir şey kazandırmıyor.

şimdi diğer açıdan bakarsak; peki bu haberlerin yayınlanması tecavüzcü potansiyeline sahip insanlarda nasıl bir etki bırakıyor: bu olayların artması onlarda daha bir cesaret uyandırıyor, çünkü bu pisliği sadece kendilerinin yapmadıklarını düşünüyorlar. bir nevi kendi iğrenç duygularına psikolojik destek sağlıyorlar.

aslında işin daha vahim boyutu bu olaylara fantezi gözüyle bakan insanların içinde yaşıyor olmamız. hatırlayın üstünden çok geçmedi. bir mankenin taciz videosu dolaşıyordu internette bir ara. bu video Türkiye'de google'da en çok aranan videoların başında geliyordu. bunu izleyenler insanlar sapıktır demiyorum, belki birçoğu meraktan seyretti ya da her neyse. ama bu videonun varlığı bile birçok kişiye bu iğrenç olaya karşı merak hissi uyandırdığı bir gerçek.

olaya medya açısından bakarsak; haberciler elbetteki işlerini yapacaklardır. kendileri için haber değeri taşıyan malzemeyi kullanmak isteyeceklerdir. ancak bir haberin sık sık işleniyor olması bir süre sonra söz konusu haberlerin insanlar tarafından adi bir vaka olarak görülmesine neden olacaktır ki şu an yaşanan süreç bunu göstermektedir. artık hangimiz tecavüz olaylarına şaşırıyoruz ya da ilk verdiğimiz tepkinin aynısını verebiliyoruz. reflekslerimiz git gide daha da köreriyor. ve maalesef bu olaylar azalacağı yere daha da artıyor.

şahsi düşüncem bu tür olayların en başta olay polisiye bir vakıa iken basına yansımasının engellenmesi olacaktır. intihar haberlerinin bazı ülkelerde medyada yer almasının yasaklanması gibi. bu asla bir sansür olarak algılanmamalıdır. elbette böyle bir uygulama tecavüz olaylarını biitirecektir demiyorum ama en azından yayılmasını bir nebze olsun engelleyecektir.