bugün

askerde komutan ne derse emredersin diyeceksin

100 kişiye soralım ''askere gitmeden önce verilen öğütlerden biri'' diye en popüler 5 cevap arasına girmesin bu söz, kafamı keserim.

böylelikle askerden döndüğümü de belirtmiş olayım. gitmeden önce sözlüğün bir hizmetiyle tanıştım. hemen anlatayım; sizle bir sözleşme yapıyorlar. bir kelime aklımdan eklediysem iki gözüm önüme baksın kısa bir süre:

sn. asker adayı
askerliğinizi yapmak üzere birliğinize katılacağınız x.x.xxxx tarihinden y.y.yyyy tarihine kadar sözlüğe giriş yapamayacaksınız. askerlik mükellefiyetini yerine getirdikten sonra aktif yazarlığa devam etmek istiyorsanız, döndüğünüzde hiçbir askerlik anınızı sözlüğe aktarmayacağınıza, milleti sıkmayacağınıza dair söz veriniz.

söz ver / git/ hayırlı teskereler

işbu sözleşmeyi bir punduna getirip imzalamadan kaçmıştım. o yüzden rahatım. allah sonumuzu hayretsin. askerde fazla allah'tan bahsetme de demişlerdi, yalan.

dinledim bu öğütü, daha bu yeşillilerin hangisi komutan hangisi asker bilmediğim için önüme gelene emredersin komutanım diyorum. arada çavuşlar onbaşılar da var, sonradan öğrendim. buraya aktarmamın nedeni de zaten doğru olan birkaç öğüt var bari bunları öğrenin.
ben uyguladım oldu. hiçbir şey bilmeden emredersin dedikten sonra bir bok yapmasan da kimsenin umrunda olmuyordu. zaten o görevi senden sonra elli kişiye daha veriyorlar. arada bir akıllı çıkıp yapıyor. allah razı olsun. bak yine.
yalnız detay değil de öğüde bir ilave yapalım. bari emredersin dedikten sonra komutanın ne istediğini bir araştırın. mesela ''şu evrakları savcıya götür'' derlerse hangi savcıya vereceğinizi sormaktan çekinmeyin. akşama kadar koca ilde savcı ararsınız sonra. yok mesela dedim yani.