bugün

ucak inerken laptop unu kapatmayan gafil

uçuş esnasında dizüstü bilgisayarların kullanımı serbest bırakıldı. bu uygulama ilk bakışta çağdaş bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir ancak, uçakların kalkış ve iniş anlarında doğal olarak kullanımları yasaktır.

pekiyi! toplumumuz bu yasağa uyacak düzeyde bilinçli mi? bu soruya, yaşamımızın ciddi anlamda tehlikeye atıldığını bilerek, hayır! demek durumundayız zira, kabin görevlilerinin ısrarlı uyarılarına rağmen, inişe geçen bir uçakta bir çok kişinin bilgisayarlarını kapatmak istemediklerini yada geciktiklerini gözlemliyoruz maalesef... maalesef diyoruz da bu maalesef'in ne anlama geldiğini biraz açıklamak gerekiyor.

özellikle, uçakların inişe geçtikleri durumlarda; uçak elektronik seyr-i sefer sistemi ile havaalanı iniş kontrol sistemi arasında 'ils' adı verilen (Instrument Landing System) cihaz yardımıyla temas sağlanır ve bu cihaz radyo dalgaları yayarak söz konusu uçağı iniş rotasına sokar. biz buna bir nevi otomatik plotaj yani plot kontrolü olmaksızın uçuş da diyebiliriz. işte! bu esnada, uçak içerisinde herhangi bir yabancı elektronik cihaz tarafından yayılan radyo dalgaları frekans bozucu bir etki yaratarak uçağı olması gereken rotadan saptırabilir ve bu durum, özellikle gece inişlerinde yada hava koşullarının plotların görerek inişlerini engellediği durumlarda facialara yol açabilir.

kimi zaman, yüzlerle ifade edilen yolcunun yaşamı şüphesiz ki, bir yolcunun uçuş süresine sığdırmaya çalıştığı hesap-kitap işlerinden daha önemlidir ve günümüzde dizüstü bilgisayarlara rahatlıkla takılabilen mobil internet kitlerinin çok güçlü radyo dalgaları yaydıkları bilinmektedir.

en değerli varlığımız olan yaşamımızı korumak adına, bu tip duyarsız insanlara karşı tepkimizi açık bir biçimde ifade etmeli ve kabin görevlilerine bu konuda yardımcı olmalıyız.