bugün

havva nın üç kızı

--spoiler--
elif şafak'ın son kitabı. kitabın ana teması dinler arası diyalog. sürekli arada kalan bir kızın hikayesini anlatıyor. önce atatürkçü babası ve üzümbaz efendi tarikatı üyesi annesinin, sonra komünist abisi ve dindar-milliyetçi abisinin arasında kalıyor. üniversiteye başladığında ise biri neredeyse ateist olmuş diğeri ise son derece dindar ve türbanlı olan iki arkadaşı arasında kalıyor. kendisi ise çoğu zaman şaşkın ve kararsız.

bu kitabı bir arkadaş bu yaz okuduğu en iyi kitap olduğunu söyleyerek tavsiye etti, başka bir arkadaş ise hediye etti. fakat ben pek beğenmedim. ana tema iyi ama hikaye açıkçası pek hoşuma gitmedi. başından sonuna çok dramatik ve karamsar buldum. oysa aynı tema pk isimli filmde çok daha pozitif işlendi. ayrıca kitap bir cevap da sunmuyor. elif şafak çıkmazları sadece bir gözlemci gibi anlatmış hiçbir çözüm önerisinde bulunmuyor. bu durumda zaten bildiğim şeyleri okumuş oldum. ama aslında çözümü zaten şems ve mevlana vermişti ve elif şafak da aşk kitabında çözümü çoktan sunmuştu. bu bakımdan belki çözüm aramak yersiz. belki kitap ingilizce'ye de çevrildiyse ya da çevrilirse yabancı okuyuculara farklı ve güzel gelebilir.fakat bana yeni bir şey katmadı. bir de hikaye ve karakterlerin bazıları bana yapay, inandırıcılıktan uzak geldi. üstüne üstlük ben bu kitabı sanırım elif şafak'ın "aşk" isimi romanıyla da karşılaştırdım ve bu roman aşk'ın yanında çok sönük kaldı.

son olarak, ilgimi çeken bir husus da elif şafak'ın eşi eyüp can'ın cemaatin prensi olduğu gazetelerde günlerce yazıldı çizildi. oysa elif şafak kitabında şu satırları yer vererek beni şaşırttı:

"yerleşme, kök salma, oldum ya da buldum sanma. hiçbir gettoya, kollektif kimliğe, cemaate, cemiyete, aşirete üye olma. hepsi şaşırtır. sen yalnız ol. bir başına."(p.55)

"nihayetinde hepimiz öleceğiz. kalabalıklara, cemaatlere, cemiyetlere sığınmanın manası ne? insan yalnız doğar, yalnız ölür." (p.108)

--spoiler--