bugün

la habitacion de fermat

matematikçiler için eğlenceli olabilecek göndermeler olan film. zaten en başında da diyor "asal sayı nedir bilmiyorsan bundan sonrasını anlaman zor" gibi bir şeyler. buradan goldbach hipotezi'ne geçiş yapıyor ve sonra hipotezi sağlayan 3-4 örnek bile veriyor.

fakat filmin ileriki anlarında koskoca matematikçilere sorulan soruları ele alırsak eğer; internette az buçuk takılan herkesin çözebileceği sorulardı. yani öyle ahım şahım bir şeyler göremedik. fakat filmin normal insanlara da hitap etmesi açısından teorik şeylerden kaçınarak daha çok zeka problemlerine ağırlık vermiş olabilirler. yoksa orada üçüncü dereceden denklemler, katsayılar matrisi veya kutupsal koordinatlar görmek sıkıcı olabilirdi. evet evet düşündüm de o kolay sorular daha eğlenceli olmuş.

zeka sorularını seven bir kişinin gidip görmesi gereken bir filmmiş türkiye'de gösterilen adı ile kapan ya da fermat's room filmi. tavsiye ederim.

yazının gerisi feci spoiler içerir seyretmeyen ilk cümleyi bile okumasın.

--spoiler--
olayı tezgahlayan adamın taa en başta bozuk araba numarası yaptığını çakmayan yoktur sanırım. fakat buna rağmen film kendi halinde başka sürprizler de yaşatıyor.

buna rağmen bazı mantık hataları vardı ama. mesela lambalı soru veya kum saati sorusu gibi uzun cevaplı soruların cevaplarını nasıl yazdılar merak ettim. cevabını anlatırken bile 30-40 saniye süren hikayeyi 1 dk içinde nasıl okuyacak, nasıl çözecek ve nasıl yazacak? okuma ve çözme kısmını atlasak bile yazması çok uzun be abicim kısa cevaplı sorular bulamadınız mı? hadi tamam orasına da bir şey demiyorum da asıl mantıksız olan; -matematikçi ya da bilgisayar mantığını bilen insan gözüyle bakarsak- cevapların doğruluğunu kimin belirlediği. bilgisayar değil mi bunları yapan? çünkü karşıda birisi yok. öyleyse o kadar uzun ve hikaye gibi cevapları olan cümlelerin doğru olup olmadığını nasıl biliyor? bilgisayara bir veya yüz cevap yüklersin ama o en ufak bir virgülü bile göremezse "yanlış" der geçer. neticede aptal makina. yorum yapamaz. sadece kelimelere göre bilse, 7 kelimelik bir cümlenin 5040 farklı yazılışı var. böyle geniş olasılıkların cevaplar arasına yüklenmiş olabileceğini düşünsek bile binbir türlü farklı kelime ile de yazabilirsin cevabı. eğer tüm cevapları yazan kişi, olayı tezgahlayan kişi olsaydı, bu açık kapanmış olurdu. keşke öyle yapsalarmış be.
--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar