bugün

cumhurbaşkanına hakaret

Tck 299. Maddede düzenlenmektedir. Bu maddenin konulmasının altında yatan sebep cumhurbaşkanının milleti temsil etmesi ve cumhurbaşkanına yapılan hakaretin millete yapılan bir hakaret gibi görülmesidir.

-Cumhurbaşkanına hakaretin cezası olmalı mıdır?
+Elbette olmalıdır. Ancak bu şekilde olmamalıdır.

Ceza hukukunda önemli ilkeler vardır. Meselea Bunlardan iki tanesi:
+ "suçta ve cezada orantılılık ilkesi"
+ "son çare ilkesi"

Maddede öngörülen yaptırım 1 yıldan 4 yıla kadar hapis... Bu madde yukarıda söylediğim iki ilkeyle de açık bir şekilde çelişiyor.
Sıradan bir vatandaşa hakaret etmenin cezası manevi tazminat ve özür diletme iken neden cumhurbaşkanına hakaret eden kişi 4 yıl boyunca özgürlüğünden mahrum bırakılıyor?

Üstelik aihm diyor ki "göz önünde bulunanlar ve siyasilerin sert eleştrilere tahammülleri daha fazla olmalıdır." Ama aihm kim ki? Bizim iç hukukumuz varken neden aihm'i takalım değil mi?
Şunu da hatırlatayım: usulüne göre yürürlüğe girmiş uluslararası sözleşmelerde "temel hak ve özgürlükleri düzenleyen maddeler" kanunlardan daha üstündür.

Neyse ne diyorduk, "suçta be cezada orantılılık ilkesi." Yahu her gün haberlerde görüyoruz, tecavüzcüler bile 4 yıl hapis yatmıyor bu ülkede. Nerede kaldı orantılılık?

Gelelim ikinci ilkeye: "son çare."
Ceza kanunu son çaredir. Yani ceza kanunu kişilerin özgürlüklerini bağlayıcı ağır yaptırımlar içerdiğinden her zaman uzlaştırıcı çözümlerin iyice düşünülüp tüketilmiş olması gerekir.
iyi halden indirim, tecavüzcünün mağdurla evlendirilmesi, dayakçı kocanın çiçek alarak özür dilemesi gibi saçma sapan uzlaşımcı tutuma sahip hukuk sistemimiz nedense cumhurbaşkanına hakaret edildiğinde hiçbir uzlaşımcı tutum sergilemeksizin hakime 1-4 yıl hapis cezası vermesi gerektiğini söylüyor.

Hukuku falan bi kenara bıraktım. Basitçe düşünelim. Şu anki cumhurbaşkanının sert söylemlerini bilmeyen yok. Bunlardan bazıları rahatlıkla hakaret sınıfına sokulabilir. (Afedersiniz ermeni, kız mıdır kadın mıdır bilmem, bunlar terörist bunlar vatan haini vsvsvs.) sıradan bir vatandaş cumhurbaşkanının bu söylemlerine karşı ne yapabilir? Hiçbir şey. Ama sıradan vatandaş bunlardan birini cumhurbaşkanına söylerse geçmiş olsun 1-4 yıl hapis cezası.

Neyse ki istanbul'da görev yapan bir hakim önüne gelen cb ye hakaret davasında durumu görüyor. Maddenin eşitlik ilkesine aykırı olması sebebiyle anayasa mahkemesine dava açıyor. Herkes Anayasa mahkemesinin davayı şekilden reddetmesini beklerken dava kabul ediliyor. Aym davayı esas açısından inceleme aşamasına geçiyor. Bakalım ne olacak.. Bekliyoruz.

(bkz: tck 299)
güncel Önemli Başlıklar