bugün

türk doktorların hasta şikayetini tam dinlememesi

Ezbere eğitim aldıklarına ve pratikte ezbere iş yaptıklarına karşılık gelmektedir.

Kesinlikle bulgulara göre hareket ediyorlar. Kusma, Ağrı, bulantı var diyorsun, mesela hava soğuksa ve yüzün sararmışsa hemen 'üşütme' diyor. Belki başka bir şeyin belirtisi? Verilere göre saptama yapılacaksa bana da bulguları ezberletin, ben de doktorculuk oynayayım!

Halbuki hastanın şikayetlerinin peşinden gitseler ve farklı yöntemlerle sonuç almaya çalışsalar milyonda bir bulunan hastalıkları falan bulup, tıp literatürüne girecekler, ama nerdeeee? Bu yüzbinde bir, milyonda bir bulunan hastalıklar Nasıl bulunuyor sanıyorsunuz? Doktor yılmıyor, başka ihtimalleri de göz önüne alıyor. Hepsinden önemlisi bulgular onu tatmin etmiyor ve ezbere iş yapmak yerine hastalığın peşinden koşmaya devam ediyor. Kendimden biliyorum; sikindirik bir gilbert sendromu teşhisi için 4 tane dahiliye doktoru gezdim, en sonuncu 'sen gilbertlisin delikanlı ama biz ezberci olmayalım bir de ultrasona git' dedi. Ultrasondan da alakasız şekilde reflü çıktı ama sonuçta gilbert'i 4. Doktor buldu.

Şimdi birileri gelip Türkiye'de doktor başına 10000 hasta düşüyor, o kadar hastayla Nasıl yakından ilgilensinler? Diye romantizm kasacaktır. Fakat bu söylediğim doktor da devlet hastanesi çalışanı. Üstelik öyle elit bir hastane de değil, bildiğiniz eski Antalya ssk.

Devamlı rahatsızlıkları olanlara tavsiyem tek doktorun yaptığı muayene ile yetinmeyin. Emin olana kadar uğraşın. Maalesef burası türkiye.
güncel Önemli Başlıklar