bugün

sosyal medyaya yaş sınırı gelmesi

Bu ara ufaktan konuşulan, bence aslında çok yanlış olmayan durum. AB, 16 yaş üzerine sosyal medya kullanımını getirmeyi düşünüyor. Nedenlerine bakalım.

Bilgisayarla alakalı eğitim aldığım için sürekli bilgisayarda, haliyle sosyal medyada da takılan bir insanım. Kendimde yaklaşık 8 senedir falan en azından sosyal medya namına facebook kullanmaktayım. Şu an sosyal medyalarda öyle bir kategorileştirebilirim ki bu çok kötü. Sebebi de insanların o an için istediklerini değil, sanki sosyal medya çok önemli bir iş görüşmesine gitmek gibi, herkes nasıl davranıyorsa onun gibi davranıyorlar. Şöyle ki misal çok sosyal medya kullanmayan ve 30+ yaş bir insana "bu gönderiyi paylaş çocuğa 1 lira kazandır" gibi gönderileri doğrudan doğru olarak kabul edebiliyorlar. Veya bir gün haber çıksa ve "patates sağlığa zararlı" diye biri götünden atsa bugün evinden patatesleri atacak insanlar var. 30+ yaş için konuşuyorum konudan biraz saptı da, bu durum benzer olarak 16- de de var. Hatta onlar için daha kötü bir durum söz konusu. Gördüğüm bir durum mesela. Aslında hiç sevmediği birşeyi sırf çevresi bunu seviyor diye seviyor ve fanatiği gibi savunuyor. Bu herhangi birşey olabilir. Misal müzik dersek One Direction diyelim. O yaşlarda baya dinleyeni olduğunu varsayarsak misal bir x kişisi sırf arkadaş çevresi olsun diye hiç dinlemeyeceği grubu fanatik gibi savunabilir sosyal medyada. Türkiye ye gelse falan babasına yalvarmalar biliyorsunuz yakın zamanda oldu bu olaylar. Burda kalkıp işte çocuk beğenmesin falan demiyorum. O çocuk belki de çok farklı biri olacaktı. Her tarafıyla farklı olacaktı. Kişiliği falan belki de inanılmaz farklı olacaktı. isimle örnek verecektim de şimdi başımıza iş almayalım * Ki ilerde belki de bu o kişinin psikolojik anlamda eksikliği de olabilir. Düşünsenize her zaman o yaşlarda sosyal medyada bir önder var ve hepsi o ne derse onu yapıyor. Misal Twitterda neymiş efendim TT yapacaklarmış hepsi aynı anda tweet atacakmış. Ki yapıyorlarda hiç düşünmeden. ilerde kendi kendine karar verebilme mekanizması ne hale gelecek kim bilir.

Tamamen değilde gençlere ben en azından sosyal medya kullanımının eğitilmesi taraftarıyım. O kadar salak saçma seçmeli ders koyuyorlar ilkokullarda. Koy böyle bir ders hem çocukların kafası dinlensin, hem muhabbet olur hemde cidden dikkat çeker bu.

uzun lafın kısası sosyal medya doğrudan yasaklanacağına bilinçlendirilip kullandırılmalı. Biz bilinçsiz kullandık zamanında ama o zamanlar bu işin çakallıklarını düşünen yoktu, şimdi ise çok fazla var. Gelecek neslin iyiliği için gerekli. Sonuçta sosyal medya bu saatten sonra hayattan kolay kolay çıkmayacak bir hede.