bugün

dandini dandini dastana

hepimizin biliriz bu ninnimsi $eyi. ancak $u ya$ımıza kadar hiç farkedebildik mi bu sözlerin bize verdiği inceden ayarı, "neden bu garip $arkıya uyutuyor annem beni acaba cidden gerizekalı olduğumu mu dü$ünüyor" dü$üncesine gark olurken yakaladınız mı kendinizi?
sanmıyorum..lakin içinizde bitmez tükenmez bir merak, öğrenme isteği olduğunu varsayarak bu garip $arkıyı inceliyorum sizin için:

"dandini dandini dastana" gibi bir sözle ba$lıyor garip ninnimiz. merak ediyorum kim biliyor "dandini dandini dastana" sözünün türkçe kar$ılığını? arkasından gelen "danalar girmi$ bostana" sözü de sırf kafiyeli olsun diye sallanmı$ bir söz. peki neden bostan sahibi bu kadar rahatsız oldu danaların girmesinden de, bir çitle, telle çevirmiyor pek kıymetli bostanını? $ikayet var, beğenmemezlik var, sorun olarak görmek var, sorunla$tırmak var lakin çözüm önerisi getirmek yok bostancı da.

neyse, devam edelim:

bu garip ninnimizde beni derinden etkileyen bir diğer söz de "kov bostancı danayı" sözü. neden kovuluyor bu sevimli danacık diye dü$ünürken söyleyici "yemesin lahanayı" diyor. bu mudur hayvanseverlik? zavallı, belki de aç bir dana bostana giriyor, normal $artlar altında yüzüne bile bakmayacağımız bir bitkiyi yiyor ve bostancı bey kovuyor danayı. gururunu kırıyor. narin ruhunda tarifi mümkün olmayan, onarılamaz yaralar açıyor. danada suç yok demiyorum, gücü kuvveti yerinde bir hayvansın bi çifte atamadın mı bostancıya a be gurursuz hayvan? ancak danalığına veriyorum bu durumu ve affediyorum sevgili danayı.

ninnimsimiz burada bitiyor. anlayamadığım bir noktada, bostancı danacığı kovarken, danacık aç aç ayrılırken bostandan bir lahana bile yiyemeden biz napıyoruz? uyuyoruz..belki de bu ninniler sayesinde böyle "uyuyoruz" biz.

bit-mi$.