bugün

hanımefendi olmak

Hanımefendilik bir kalıptır. Baskıcı, kısıtlayıcı olmasına karşın insanlar tarafından epey özendirilen güya beğenilen bir kalıp. Çünkü hanımefendiler yani aile baskısı altında bu kalıba zorla sokulmuş insanlar zorluk çıkarmaz. Terbiye olmuştur. Dikkat çekmez. Gelelim hanımefendi olmanın kurallarına:

Birinci kural daima davranışla alakalı. Yani eğer hanımefendi olacaksanız sesiniz kontrol etmeyi bileceksiniz. Bağırmak, olmadık yerde sesli gülmek yok. Bu kız çocuğuna ufak yaşlarda benimsetilmeye çalışılan bir kuraldır.
Ama bunu bir robot edasıyla yapmakta fayda var. Eğer insani tarafiniz tutarda yanlışlıkla anneye falan bağırırsanız oturup ağlamasına neden olursunuz ve " ben seni iyi yetistiremedim..." nidalarını duymanız işten bile değildir.

Ve tabiki konuşma adabı. Seçilen kelimelerin saygı çerçevesinde olmasi , " siz, efendim, afedersiniz..." tarzı kelimeleri kullanmayı adet edinmek gibi. Küfür kelimesinin anlamını liseye kadar ogrenemezsiniz bile.

Eğer bir aile büyüğüne ziyarete gidilecekseniz sade ama şık giyinmeyi, bacak bacak üzerine zinhar atmayıp kapıya yakın sandalyelerden birine oturmayı sakın unutmayın.

Eğer bir hanımefendi iseniz saçlarınıza marjinal modeller verip boyayamazsınız. Yırtık taytlar giyemezsiniz. Göz çevresine siyah badana da yapamazsınız.

Gece yarısından sonra dışarıda dolaşmanız, içki içmeniz, sigara kullanmanız yasaktır. Siz evde oturup kitap okuması için büyütüldünüz çünkü.

Eğer erkek arkadaşınız varsa anneyle tanıştırmak yapılacak ilk iştir. Sizi öpmeden annenizin elini öper (Mecazende olsa). Ve onun evine giderseniz cizginizi bozmuş olursunuz. Siz sex nedir bilmezsiniz zaten.

Aile içinde erkeklerden bahsetmek yasaktır. "Of şu dizideki çocuk taş gibi..." bile diyemezsiniz. Derseniz herkesin size şaşkınlıkla baktığını görürsünüz.

Arkadas seciminize karışan olmaz çünkü bu şekilde büyümüş biri ancak kendi gibi insanlarla arkadaşlık kurar. Kendini asil sanıp kibirlendigini görürsünüz.

Yani anlayacağınız kendi için değil de baskalari için yaşayan kadına hanimefendi denir.