bugün

kurz und schmerzlos

fatih akın' ın ilk uzun metrajlı filmi. almanya'da yaşayan üç göçmen arkadaşın hayatının zirve kesitini sunan filmin senaryosu da yönetmenine aittir. asıl gelmek istediğim mevzu filmin dvd si ile ilgilidir. pek çok yönetmen filmlerinde konuşur yalnızca. onlarla ilgili elimizde olan üçüncü kaynaklardan hayat bilgileri, yaşadıkları mühim olaylar ve belki de röportajların satır aralarından binbir güçlükle çıkan esrik ayrıntılardan ibarettir ve bunlar yardımcı olur filmlerini onun gözünden yorumlayabilmek için. bunu sanatçının izleyeni umursamazlığı ya da yorumlama özgürlüğü olarak nitelendirebiliriz. sanat esrerleri sanatçının elinden çıktıktan sonra her birey tarafından kendi içinde ayrı anlamlar kazanırlar ve o anlamlarla güzeldirler kişinin içinde. lakin hiç bir zaman anlamlandırılamaz yönetmen gözlüğüyle. filmde bize önemsiz gelen detay belki de yönetmen için saatlerce süren beyin fırtınası sonucu eklenmiştir, kim bilebilir. tabi ki yine bunu yapan kişi. bu belki de başka filmleri daha dikkatli izlememize neden olabilir. filmlerden aldığımız zevki ve sinema sanatının inceliklerini bu sayede kavrarız kalbimizde.
dvd fatih akınla beraber film izleme imkanını veriyor. yanyana suspus oturarak değil bazen filmdekilerin önüne geçecek kadar hareretli monologlarla. birini özgürleştirmeden önce ona ne yapması gerektiğini öğreten bir zihniyetle yaklaşan yönetmen benim gibi sinema fukaralarına sadece yardım etmiyor onlara yeni ufuklarda açıyor nihayetinde.

not: yönetmen yorumlu anlatımı olan başka dvd ler var mı bilmiyorum. ancak bu tarz dvdlerden haberi olanlar özel mesaj atmanızı rica ederim