bugün

chp hdp koalisyonu

çarpıtmadır. öyle bir koalisyon olmaz demiyorum. siyasette pek çok şey mümkün. ama ilgili haberde sadece şu var:

"Kılıçdaroğlu, “HDP’nin barajı aşabileceğini düşünüyor musunuz” sorusu üzerine de “Biz olumsuzluklara dikkati çekerken, HDP’ye yüklenmiyoruz çünkü HDP’nin bu süreçte yıpranmasını istemiyoruz. HDP, parlamentoda yer almalı. Biz buna inanıyoruz” ifadesini kullandı."

burada söylenen şeyin koalisyonla falan ilgisi yok. diyor ki, hdp meclise girmelidir. neden? çünkü çözüm sürecinden bahsettiğimiz şu dönemde çözümün en önemli siyasi muhatabı olan hdpnin meclise girememesi işleri zorlaştırır. akp tiranlığından ve yüzde 45lik kesimin yüzde 55lik kesim üzerinde tam bir baskı rejimi kurmasından bahsettiğimiz şu dönemde hdpnin meclise girememesi demek, akpye "al sen 310- 320 vekilini, paşa paşa ülkeyi bir beş sene daha yönet" demektir. chp de bunu doğal olarak istemiyor.

kılıçdaroğlu açık ve dürüst bir şekilde bunu söylemiş. chp-hdp koalisyonuyla ilgili bir ifade yok orada. olsa da zaten anlamsız olur çünkü hdp ve chp iktidarı kurabilecek sandalye sayılarına ulaşamıyor. böyle bir şeyin olma ihtimali bir hayli düşük. yani yüzde birden bile küçük. ayrıca çok iyi biliyorum ki chpde hesaplar akp+hdpnin 330 vekile ulaşamaması üzerine kurulu. hatta mümkünse hdpnin meclise girmesi, akpnin tek başına iktidar kuramaması ve hdp ile ittifak kurarsa da 330 vekili bulamaması temenni ediliyor. anketler, bu arzuların gerçekleşmesini çok da imkansız göstermiyor. ama kilit nokta hdpnin meclise girmesi. aksi halde akpnin 290 vekilin altına düşmesi bir hayli zor.
güncel Önemli Başlıklar