bugün

menemen olayı

olaylara menemen halkıda destek vermiştir. derviş mehmet insanlara "şeriat isteyen öğle vaktine kadar meydandaki yeşil sancağın altına geçsin ,geçmeyen de kılıçtan geçsin" demiş ve birçok insan dediğini yapmıştır bundan sonra binlerce kişi toplanmış ve zikr yaparak kendilerinden geçmiş bir şekilde meydanda taşkınlık yapmaya başlamıştır.
mustafa fehmi kubilay adlı bir yedek subay ise bir manga askerle meydana gelmiş ve dervişe ne istediğini sormuştur şeriat yanıtı alınca " bu istediğinizi alamazsınız" demiş ve ilk çatışma başlamıştır.
dervişin silahlı adamları kubilayı bacağından yaralamış bunu üzerine askerlerde kalabalığa ateş açmıştır ama askerler tatbikattan geldikleri için mermileri kurusukıdır.
ateş karşısında kendisine birşey olmayan derviş mehmet "işte gördünüz bana kurşun işlemyor ben mehdiyim" demiş ve olaylar çığırından çıkmıştır.üzerine çullanılan kubilay ın kafası kesilir ve sancağa ordaki esnafın birinden alınan iple bağlanır ve şehirde gezdirilir.
olaylar akşam üzeri bastırılır ve derviş mehmet ve liderler öldürülür ve olaylardan sonra atatürk menemen i top ateşiyle haritadan silin emri verir ama ismet inönü tarafından vazgeçirilir.
çevre illerde 1 ay sıkıyönetim ilan edilir sıkıyönetim mahkemeleri ile yargılanan 37 kişi aynı meydanda asılarak idam edilir içlerinde derviş mehmete ipi veren esnafta vardır.