bugün

çekte ibraz süreleri

çekte ibraz süreleri zamanaşımı vasfı taşımaz, hak düşürücü sürelerdir.

- bir çek "keşide edildiği yerde" ödenecekse "10 gün"lük ibraz süresi vardır. yer konusunda ilçe sınırlarının esas alınması isabetlidir. ancak büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde, bu belediye sınırları içinde kalan yerler de il merkezi (merkez ilçe) ile birlikte "aynı yer" kavramı içinde kalan yerler sayılmalı, örneğin; keşide yeri konak , ödeme yeri buca ise bu ilçeler izmir büyükşehir belediyesi sınırları içinde kaldığından çek "aynı yerde ödenecek çek" sayılmalı ve 10 günlük süreye tabi olmalı ama keşide yeri konak, ödeme yeri incirliova ise süre "1 ay" olmalıdır.

- çek, "keşide edildiği yerden başka yerde ödenecek çek" ise ibraz süresi "1 ay"dır. bu süre ödeme ve keşide yerlerinin ayrı ülkelerde ama aynı kıtada olması durumunda da geçerlidir.

- keşide yeri ve ödeme yeri farklı kıtalarda ise ibraz süresi "3 ay"dır.
* * çek ibraz süresi içinde ibraz edilmezse hamil, keşideciye ve cirantalara karşı müracaat hakkını kaybeder. * bu halde çekin borç ikrarı içeren bir senet, borç taahhüdü veya kefalet sayılması mümkün değildir. bu durumlarda sebepsiz zenginleşme hükümlerine veya asıl borç ilişkisine dayanılabilir.