bugün

direksiyon sınavı

ehliyet için yazılı sınavı kazÂsız belÂsız atlattıktan sonra uygulama ayağı olarak girilmesi gereken son sınavdır. yapılması gerekenleri kabaca sıralarsak;

1- yan koltukta oturan kurs öğretmenine ve arka koltukta başbakan koruması gibi duran iki müfettişe günaydın denmeli(ilk izlenim önemli).
2- emniyet kemeri takılır. koltuk ayarlanmalıdır. geri çekilecekse bu duruş, debriyaja tam olarak basabilmeyi sağlamalı ve arkadaki herifi sıkıştırmamalıdır. ardından aynalar ayarlanmalıdır(bir nevî araçla ön sevişme).
3- ayaklar devriyaj ve frende olmalı, vitesin boşta olduğu kontrol edilmeli ardından kontak çevrilmeli(ya bismillah ânı).
4- el freni indirilmeli, unutursanız araçtan çıkıp gidin daha iyi.
5- debriyaja tam basılır ve vites 1'e takılır(1 kalkış vitesidir. sakın ha 1'de gitme işini uzatmayın. biraz gaz yapsanız motor böğürür zâten).
6- sinyal verilir, aynalardan gelen giden var mı diye kontrol edilir.
7- genellikle hÂtun tayfasının bir türlü tutturamadığı denge adımına geldik şimdi; kalkış. katları arasında yer değiştiren iki asansör gibi. debriyajdan ayak -yavaşca- çekilirken gaza -hafifce- basılır. bakın yavaşca ve hafifce dedim, yavaşca çekmezseniz araba stop eder ve sınavdan kalırsınız. hafifce gaza basmazsanız da motor aaaaaaaaaarrrrr eder, panik yaparsınız, ortamı gerersiniz.
8- kalktınız mı? Âferin. şimdi vites 2'ye takılmalıdır. debriyaja tam basılır ve vites 2'ye atılır ve kalkışta yapılanlar gibi; debriyajdan ayak -yavaşca- çekilirken gaza -hafifce- basılır. bu sırada yapılacak herhangi bir tutturamama hatÂları; aracın titremesine, motorun bağırmasına ya da sinir yollarınızda geçici felce neden olabilir.
9- diyelim u dönüşü yapmanız isteniyor. debriyaj+fren combosu yapılır ve durulur. stop ettirilen bir başka bölüm daha. debriyaja basmayı unutmayın!
10- vites 1'e atılıp direksiyon sonuna kadar çevrilir(sinyal), yavaş yavaş dönülür(kalkış prensiplerine uyarak kalkılır). gaza abanılmaz. dönmeye çalışırken kendinizi yol kenarındaki tarlada bulabilirsiniz. döndükten sonra gene 2'ye atılır.
11- artık durmanız istendiğinde sinyal verilir. debriyaj+fren ile durulur. el freni çekilir. artık ayaklarınıza gerek kalmaz.
12- kontak kapatılır. nüfus cüzdanınızı kontrol için alan müfettişlerden cüzdan geri alınır. bu adımları düzgün uyguladıysanız ehliyet muhtemelen sizindir.
13- sürüş sırasında sorular sorup kafa karıştırmaya çalışabilirler. kısa ve net cevaplar verin. gözünüz hep yolda olsun ve -ASLA- vites değiştirirken vitese bakmayın.
güncel Önemli Başlıklar