bugün

kemalizm terakkiye manidir

ibrahim kiras takdimiyle başlayan, bir hakan albayrak kitabı. Kitabın ebatları ne ölçüde küçükse, kemalizmle ilgili o nisbette sağlam tahliller barındıran ufak risale.

Kitabın nereden çıktığını ifade eden bir yazıyla başlıyor. Sebep olarak ise 6 aylık hapis cezasına neden olan yazısını göstermiyor, sebep olarak bu olayın sadece aracı olduğunu aslolalın kemalizmle alkalı mevcut çapraşık algıların olduğunu söylüyor

Takibide kemalizmin ne olduğunu ve cumhuriyetin kemalizm' e neden sahiplendiğini anlatıyor. Burada vurucu bir şey yapıyor ve kemalizm' in bir şey olmadığından bahsediyor, en fazla Atatürk dönemi boyunca uygulanan yer yer birbiriyle tamamen tezat davranışlar silsilesi olduğundan bahsediyor. Ki, iddiasını başarılı bir şekilde temellendirerek en ılımlı haliyle kemalizmden pragmatizm diye bahsediyor.

Aralarda laikliğin ortaya çıkışı, çelişkilerinden bahsediyor. Ama ben bunlardan bahsetmeyeceğim. Kemalizm terakkiye manidir neyi kastetmeye çalıştığından bahsedeceğim. Kemalizm' in övündüğü şey olan cumhuriyet döneminde çizilen sınırlar, yalandan sahiplenilen Misak-ı Milli sınırlarından bahsediyor. Ve ardından Muzaffer Özdağ' dan yaptığı alıntıyla Kemalizm' in zamanında en fazla ülke bütünlüğünü korumak gayretiyle yapılan oynak bir dans türü olduğundan bahsediyor. Şu devirde artık kimseye karşı bir borcumuz kalmadığından bahsediyor, Atatürk'ün dahi kemalist olmadığından bahsederek; silkelenmemizi ve zincirleri kırmamız gerektiğinden bahsediyor, kemalizm saçmalığımından kurtulmamız gerektiğini öğütlüyor.

Sonuç olarak; Hakan Albayrak o kısacık cümleleriyle, akıcı anlatımıyla anlatmak istediğin layıkıyla anlatıyor.