bugün

aşure yahudi icadıdır

aşure'nin tarihsel dayanağında, nuh'un öyküsü yatar.. anlatılan odur ki; uzun gündüz ve geceler devam eden tufandan sebep, nuh ve mahiyetinin gemilerine aldıkları erzaklar tükenme raddesine erişir. adamlarından birisi nuh peygamber'E: "her şey tükeniyor.. ne yapıcaz?" diye sorduğunda nuh adama, erzak çuvallarının diplerinde kalan besinleri birleştirip, büyük kazanlarda karıştırılarak pişirilmesini öğütler ki, ortaya yaklaşık olarak, günümüz aşure tatlısı çıkar.

tarihin başından bu yana, tek kutsal ve tek tanrı tanımlamaları değişmiştir. islam ekolüne göre; en baştaki adem ile, son nebi muhammed arasında, bir bağ bulunur ki, tüm nebiler, muhammed'i müjdelerler. bu bağlamıyla; nuh da, onun icadı da, müslüman icadı oluyor. ne var ki, kutsal figürler ve haklarında anlatılanlar, "nerede durduğunuza" bağlı olarak, değişkenlik arz ediyor. yahudi inanışı, adem ve nuh'un inandığı tek tanrının, yasayı musa ile gönderdiği konusunda birleşir. buna göre, tüm peygamberler yahudi oluyor, haliyle yahudi bir peygamber'in yaptırdığı tatlı da..

elbette, bu bir rivayet.. ancak, kesin olan bir şey varsa, o da: aşure tatlısı ve gününün, pekçok sami toplumunun ortak kültürü olduğu düşüncesidir.. örneğin; museviler bu zaman aralığını; yom kippur denen arınma süreci olarak değerlendirir. aynı şekilde, ibrahim'in atıldığı ateşten sağ çıkması ile de bağdaştırılır.. hıristiyanlıkta, isa'nın yeniden dirilişi ile bağlantıları bu bağlamda dile getirilebilir.