bugün

migren

patofizyolojisi halen tam olarak anlaşılamamış ve bu sebeple etkin bir tedavi modalitesi bulunamamış insanı hayattan soğutan baş ağrısıdır.
Herkesin migren ağrısı kendine özgündür diyebiliriz. ilk ayrım migren ağrısının auralı yada aurasız olmasıyla başlar. Auralı migren ağrısına sahipseniz bu hastalığı tam olarak yaşıyorsunuz demektir. Görsel, işitsel yada duyusal olacak şekilde yine herkesin hissettiği aura çeşidi farklı olmakla beraber, büyük bir kesimi görsel auralardır. Görsel auralar genelde parlak cisimciklerin uçuşması şeklinde görülür. Bu parlaklıklar dakikalar içinde artar ve size gününüzü zindan edecek baş ağrısı yarım saat ile iki saat içinde başlar.
Baş ağrılarına mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir. Ancak mide bulantıları hiç yaşanmayabilir yada her atakta gerçekleşmeyebilir. Genelde kusma ile beraber baş ağrısında bir rahatlama hissedilir.
Baş ağrısı genelde boyun kökünden başlayıp başın sağ yada sol tarafında tek taraflı zonklayıcı tarzda bir ağrıdır. Baş ağrısı sürekli kafanızın içine vurur vurur durur. Hissetmeyen insanların anlayamayacağı zorlukta bir ağrıdır.
Baş ağrısını başlatacak ve agreve edecek çok sayıda faktör bulunmakla beraber bunların en popüleri ses, ışık ve kokudur. Migren atağını başlatmaya herhangi bir flaş patlaması, kötü bir koku yada rahatsız edici bir gürültü sebep olabilir. Ve hastalığın ilerleyişinde belkide en önemli faktör strestir. Stresli bir yaşam tarzı ve obsesif bir kişilik migren ataklarınızın çok sık ve şiddetli olmasına sebebiyet verir. Bu sebeple bence en önemli başlangıç tedavisi kişinin stresle baş edebilmeyi öğrenmesidir.
Atakların sıklığını azaltması için çeşitli profilaktik ilaçlar denenmekte olup hiçbirinin etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır.
Çeşitli antidepresanlar,ağrı kesiciler,antiepileptikler ve antihipertansif ilaçlar profilakside kullanılmaktadır. Ancak bana göre aurasız migreniniz varsa profilaksi çok gerekli değildir. Ki tekrar belirtmekte yarar var elde edilen profilaksinin belkide büyük kısmı plasebo etkisidir.
Ağrılar çok şiddetli olduğundan genelde kuvvetli ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Migren hastalarının en popüler ağrı kesicileri majezik ve apranaxdır ancak masum olmayan bu ağrı kesicilerin kronik kullanımı çok daha ciddi organik hasarlara sebebiyet vermektedir.
Bu sebeple ağrı kesicileri minimum düzeyde kullanmayı öğrenmek kişinin yararınadır. Ataklar geldiğinde o günlük her işi bir kenara bırakıp evde sessiz ve karanlık bir odada uyumak tüm ağrınızı bir kaç saat içinde alacaktır. Tabi migren ağrılarını yaşayanlar için ağrı kesici kullanmamak anlatılmayacak bir işkence modelidir. Çünkü bu şiddetli ağrılar 4 saatten az olmamak kaydıyla 24 saate kadar sürebilmekte ve postdromal olarak sersemlik ve migren dışı diğer baş ağrısı türlerine de sebebiyet verebilmektedir.
Velhasıl,migreni yarım sayfada anlatmak imkanlı değil ancak biraz bahsetmek istedim. Allah kimsenin başına vermesin dediğim baş ağrısı türüdür. Migren hastalığına sahip insanlara tavsiyem ise; biraz daha fazla gülümsemeye çalışmak her şeyi daha güzel yapıyor. Hayatınızdaki streslerden uzak durmaya çalışın ve daha mutlu olun. Siz beni daha iyi anlarsınız, ataklar ne kadar az olursa hayat o kadar çekilebilir zorlukta.