bugün

orhan veli kanık

şiir yazamayıp özlü söz-ler-le yeteneksizlik yarasını gizleyerek pansumana çalışan kişi. mevcut dönemin şiir kurallarına isyani bir tavırla sunduğunu söylediği eserler gerçekte beceriksizliğinin kanıtıdır. nietzsche, "şairler sığ suları bulandırıp o suyun derin olduğuna insanları inandırmaya çalışan kişilerdir." demiş, hadi inandık desek buna; bari güzel bulandırılsa da, onunla bir müddet meşgul olacak bir zihin atıp üzerine, suyun bulanıklığından ebru sanatı motiflerinin karışık aldatmacası kelimelerine dönüştürülmüş icrasında geçici suni bir sürura erse ruh. ama yok kardeşim, olmadığı halde, sevenleri kendisinin bulandıramadığını bulandırmaya çalışırken de ne diyeceklerini şaşırıyorlar.

teşbih, tasvir, betimleme kullanmaz, imgeden yardım almaz, muhayyilesiyle karşı muhayyile de heyulalara yönelmezmiş. düz adama şiirler yazan, dümdüz yaşayan, hayatı olduğu gibi kabullenen, sadeleştiren, zorlamayan, yormayan, epikurizme biat etmiş kişi rölünü bugünlerden kendisine payelendirenler de anlaşılan; şairliğin bedelinden bihaber insanlar hayran kitlesi. konuşur gibi yazılanlar şiir değil basit düz yazılardır. sadece satır atlatılmıştır. yanyana getirdiğinde basit bir nesire döner. deneme bile olamayacak kalitesizliğe sahiptirler.

test:
benim de mi düşüncelerim olacaktı, ben de mi böyle uykusuz kalacaktım. sessiz, sedasız mı olacaktım böyle? çok sevdiğim salatayı bile aramaz mı olacaktım, ben böyle mi olacaktım...?

analiz:
wilhelm reich olsa süper yapardı bak bu analizi. psikiyatride freud'un eline verecek bir başka deli de budur. çatıştığı ters düştüüğü noktalar da vardır. bu da cinselliğin bastırılmasının çeşitli büyük hastalıklara neden olduğu savını atmıştır ortaya. ama bu daha çılgın. bir de alet geliştirmiş veriyor elektriği kalmıyor hissiyat falan, adam elektrik şokunun korkusundan olsa düzeldim der, dengeli insanı oynar. frankfurt okulu sevdalıları kızacak ya şimdi, dur bakalım.

neyse, yukarıdaki şiirin düz yazıya dönüştürülmüş analizi devam çekim-2: yazar daha önce düşünmüyormuş yanılgısına düşmeyiniz. düşünüyormuş da kasvete boğulmadan, düz düşünüyormuş; şimdi derinlere dalıyor, sevdiceğe inciler topluyor anlamına kolayca ulaştık. uyku da uyuyamaz hale gelmiş aşkından, insomniaya davetiye çıkarır aşk bunu da öğrendik çoktan, biliriz. suskunluk hasıl olmuş, bunu bir önceki izahattan anlamıştık tekerrüre gerek yoktu. yemeden içmeden kesilmiş, kendine soruyor neler oluyor bana? salatam nerede?

bu mu şiir, bu mu şair?

şair şu bak-acemice de olsa-:

şimdi gözyaşlarım simsiyah,-pekiştirme sıfatı ile imgelem-
yüreğime akan bu katran,-tasvirle bezeme-
senden yana senin olan ne varsa karartıp,-tasvir ii-
yok edip altını üstüne getirmekte,-betimleme-
şu meftun kara kalbe bir seda bir gülücük,
temizleyip kirini pasını,
siyahı beyaza kavuşturup eziyete devam etmekte,
sorarım size ey sözlük yazarları;
ne zaman bitecek bu çile? - tek harften kafiye de tamam: oh yeah!-