bugün

faize haram deyip kar payı alan insan

konut kredisi için bankaları araştırdığım zamanlar şöyle bir orana rastlamıştım. 24 ay konut kredisi normal bankalarda % 1.1 gibi faizlerle anılırken albaraktürk yok bilmem ne finans, kuveyt (en çok geçireni de buydu) gibi kar paycı ibinelerin bankaya baktığım zaman %3 - 4.5 arası faiz oranı gördüm (o zamanlar morgıç ve benzeri uygulamalar yoktu).

kimse bana demesin ki bunlarınki faiz değil kar payı. be piçin bankası, ben o evi işletip kar mı kazanacam ki sana kar payı ödeyeyim? be götverenin kar paycısı. sen benden garanti para talep ediyorsun, hemide açıkça faiz diyorsun, sonra da mudilerine kar payı dağıtıyorsun. yemezler.. bunun adı bal gibi faizdir. bütün mudiler de kendilerini kandırarak (ki allah'ı kandırabilmeleri mümkün değildir) biz faiz yemiyoruz diyorlar. nah yemiyorsunuz!!

hadi diyelim ki bu firma anlaşmalı firmalarla iş yapıp sermayeyi çoğaltıyor ve size kar payı veriyor. peki benim alacağım evden faiz olarak para alıyorsa ve benden de bu şekilde kar ediyorsa; bu durumda faizle parasını çoğaltıp size de kazandığı faizden kar payı dağıtıyordur ki yine faiz yiyor mudiler (mudilerin hepsi bilir aslında bunu lakin dini sikinin keyfine göre yorumlamayı pek bi becerirler).

hadi onu da geçtim. diyelim ki hiç bir şekilde faizle alakası yok, tamamen kar zarar ortaklığı.. e be göt verenler!! ihlas finans battığı zaman ne sikime ortalıkta mağdur diye dolaştınız? belli ki zarar etmiş firma ve batmış. kar zarar ortaklığı varsa sen de battın demek ki. ha dersen ki ben kar ettiği zaman alırım paramı, zarar ettiği zaman da devlete şikayet eder paramı geri isterim. o zaman ben de derim ki "çatır çatır faiz yiyorsun kardeşim".