bugün

yavuz sultan selim in alevileri katletmesi

kelimesi kelimesine doğru olmakla birlikte;

osmanlı devleti'nin en önemli askeri gücünü oluşturan ve nüvesi alevi-bektaşi öğretisine dayalı 'yeniçeri ocağı'na bağlı askerlerin ileriki dönemlerde görülecek ayaklanmalarının en önemli sebeplerinden ikisini; bu katliamlar ve yavuz sultan selim tarafından alevi katliamına sebep oluşturmak için şeyhülislam müftü el hamza'ya 1512 yılında buyrukla yazdırdığı şu tarihi fetva oluşturur;

" ey müslümanlar, bilin ve haberdar olun ki, reisleri erdebil oğlu ismail* olan kızılbaş topluluğu, peygamberimizin şeriatını, sünnetini, islam dinini, iyiyi ve doğruyu açıklayan kuran'ı küçük gördüler. /.../ onlara sempati gösteren, batıl dinlerini kabul eden veya yardımcı olanlar da kafir ve dinsizdirler. bu gibi kimselerin topluluğunu dağıtmak bütün müslümanların görevidir. bu arada müslümanlar'dan ölen kutsal şehitlerin yeri yüce cennettir. o kafirlerden ölen ise, hakir olup cehennemin dibinde yer tutacaklardır. /.../ bu türlü topluluklar hem kafir ve imansız hem de kötülük yapan kimselerdir. bu iki sebepten onların öldürülmesi vaciptir. "

tarihte bu hususta ikinci fetva ise yine 'yavuz dönemi'nde bu kez 'şeyhülislam ibn'i kemal'(1525-1533) tarafından kaleme alınandır.

bu fetva ise kısa ve özdür;

"...kızılbaş topluluğunun, şer'i yasalar gereği öldürülmeleri helaldir. islam askerlerinden onları öldürenler gazi, ellerinde ölenler ise şehittirler."
güncel Önemli Başlıklar