bugün

atatürkün çanakkalede günde onbin şehit verdirmesi

atatürkün çanakkalede günde onbin şehit verdirmesi: bu durum resmi tarihimizde 1 gün için 6.000 şehit olarak geçse de şehit sayısı tahmini 10.000'dir.

başlığın kaynakçası edward j. ericson un ''1. dünya savaşında osmanlı'' kitabında sayfa 84 ve 85 te şunlar yazılıdır: ''...1 mayıs 1915'te sabah saat 5'te türk topçuları düşman siperlerine ateş açmaya başladı. 15 dakika sonra merkez ve sol kollar tam vaktinde tepeye çıktılar; fakat sağ kol biraz gecikti. kritik merkez bölgede siperler arasındaki mesafe yaklaşık 200 metre kadardı; ki bu da türkler için geniş bir meydan anlamına geliyordu. türkler bir ateş duvarıyla karşılaştılar ve çok sayıda kayıp veridler; ama küçük gruplar avustralya hatlarına ulaşmayı başardı. orada süngü kullanarak göğüs göğüse çarpıştılar. 'inatçı' direniş karşısında türklerin saldırısı bocaladı ve durdu. kemal saat 10:30 da ihtiyat kuvvetlerini merkezde görevlendirdi. fakat öğlene kadar onun bütün kollarının komutanları büyük saldırının başarısız olduğunu rapor edeceklerdi. oysaki sol kanatta ve iki orduyu sadece 10 metrelik mesafeyle ayıran cephe boyunca belli noktalarda biraz toprak kazanılmıştı. türk top ateşi cephane kıtlığı yüzünden tamamen sona erdi. kemalin cesaerti kırıldı ve hücum emrini geri almayı düşündü. fakat öğleden sonra avustralyalılara ait bir telsiz yayınının tespit edilmesiyle sevindi. telsiz yayını avustralyalıların taktik durumunun çok kritik olduğunu bildiriyordu. bunun üzerine kemal hemen gece saldırısı hazırlıklarına girişti.

kemal'in taaruzu gece yarısı başlayacak şekilde programlanmıştı; ama maalesef anzaklar da türklere karşı alarma geçmiş cepheyi gözlüyorlardı. türkler yine tüfek ve makineli tüfeklerin yaylım ateşiyle karşılaştılar. sabah saat 3'te kemal mağlup olacaklarını anlamıştı ve saldırı emrini geri çekti. müttefikler tahminen 10.000 kadar türk'ün öldüğünü hesapladı. türklerin resmi tarihi ise 6.000 türk'ün öldüğünü yazar. taaruzua geçen alaylar bölündü ve bu muharebeyle anzak kıyısındaki çarpışmanın ilk safhası bitmiş oldu...''

makineli tüfeğe 200 metre taaruz ve ikinci taaruz hata idi; mustafa kemal'in askeri hayatı okul kitaplarında öğretildiği gibi sadece başarılarla dolu değildi; balkan savaşında bulgarlara, 1. dünya savaşında filistin-suriye cephesinde ingiizlere mağlup olmuştu.

mustafa kemal'in de insan olduğunu anlamamız lazım, onun da başarıları var, sevapları var, günahları var. onu neyse o şekilde değerlendirmeliyiz, çünkü çokça haysiyetsiz adam, güç, odak cumhuriyrtin başından beri mustafa kemal üzerinden rant peşinde...
güncel Önemli Başlıklar