bugün

asıl faşizmi solcuların uygulaması

ülkemizde malesef ama malesef uzun yıllardır vuku bulan durum. bu şekilde tanımımızı yaptıktan sonra gelin bir faşizm tanımı yapalım. faşizm; italyan ırkçılarına verilen isimdir, ancak bu isim günümüze kadar çeşitli haller değiştirmiş ve sadece ırk kavramı gözetmeksizin, insanı millet, din, görüş hatta ülkemizde futbol takımları da dahil olmak üzere kendi olduğu ya da düşündüğünün karşısında tutkulu bir duruşa sahip olmak şeklinde tanımlanabilir.

şimdi ise gelelim dünya'daki faşist hareketlere. örneğin almanya'daki nazi yönetiminde beyaz alman ırkından olmayan, vücutlarında doğuştan gelme çeşitli engeller veya hastalıklar olan insanların yaşama hakları haince ellerinden alınmıştır. şimdi burada herkesin aklına gelecek bunun sol ile ne alakası var diye; cevabını vereyim kesinlikle yok. devam etmemiz gerekirse insanlara ırklarından dolayı çeşitli soykırımlar yapılıyor ve bugün buna faşizm adı veriliyor ve gösterildiği kısım ibrenin sağ bölgesi. almanya savaşı kaybediyor, kazanan tarafta iki büyük devlet amerika ve rusya. amerika şimdinin konusu değil ama bir taraf doğuyu bir taraf batıyı temsil ediyor. ve doğu bloğuna geldiğimizde karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor, sert devlet adamlarının ağızlarında bir söz var, komünizm. yazılan, söylenen haliyle halka refah getirecek, ama bunun yerine ölüm getiriyor. düşünceleri komümizm çerçevesinde olmayan insanlar bir bir kesiliyor, köyler yakılıyor bir bir balkanlar'da ve orta asya'da. günümüzde deniyor ki stalin aslında gerçek bir komünist değil o stalinistti. komünizm aslında bunları söylemiyor ancak stalin deliydi o nedenle bunları yaptı. başka bir tarafta ise bir stalinist var ve bizzat kendisinden alıntımdır: "e abi adam tabi öldürecek sen orada bütün dünya'yı karşına alıyorsun böyle bir rejim kurarak, bu rejimi de karşıtlarını savunmadan öldüremezsin." ve aynı kişiye sorulan herhangi bir faşist katliamda küfürlerle birlikte faşizme lanetler. burada faşizm zaten savunulacak bir olgu zaten değil, özellikle insanların öldürmesini savunmak zaten bir insanın düşeceği en aşağılık yer ancak tabi aynı şey başka bir isimle sunulunca ona tapmak daha çok riyakarlık gibi geliyor bana.

gelelim başka bir faşizm örneğine; din faşizmi yoğun olan ülkelerde mesela yazılan kitaplar sadece kendi görüşüne veya kendi inançlarına aykırı olduğu gerekçesiyle başka hiçbir görünen sebebi olmadan toplanıyor ve yasak getiriliyor. ve bu halkın okuyan ve entellektüel olarak gözüken kesmi tarafından çok büyük tepkiyle karşılanıyor haklılar ancak bir yerde hata var. hataya geldiğimizde şu anda dünya üzerinde olan, destekçilerinin sosyalizm olarak değil de komünizm olarak nitelendirdiği tek ülke, küba. aynı şeyin küba'da olduğu sorulduğunda ise adamların dünya'da son kale olduğu, herkesin refah içinde yaşadığını söyleyip kitap konusuna ve bu uygulanan sansüre değinmeden geçiştirdikleri görülüyor. işte olan hata sadece burada, aynı yasak başka bir rejimde olunca sansürcü rejim olurken, senin rejiminde yönetenlerin hakkı oluyor.

en son vereceğim örnek ile konuyu kapatma görüşündeyim. çok uzakta değil futbol maçlarında yapılan ırkçılık, olanları hep birlikte ve her gerçekleştiğinde lanetledik, çünkü olan o kişinin özellikleriyle alakalı olarak aşağılanması ve toplumun çizgisinin altında görülmesi idi. ancak bunu yapan insanlar aynı zamanda sağ görüşü savunan insanlara karşı özellikle sözlükler olmak üzere birçok mecrada bir karalama politikası uygulamaktadırlar. toplumdaki elit kesimi sadece sözde starbucks sosyalistlerinden oluşturmak istemektedirler. sağ görüşlü insanların hepsini kandırılmış veya satılmış olarak göstermektedirler.

bana kalırsa şu ana kadar verdiğim örneklerdeki bütün insanlar faşizm kategorisine girmektedir. ve ben faşizmi uygulayarak kesinlikle böyle bir demeçte bulunmuyor ki her solcu faşisttir. her solcu kesinlikle faşist değil ancak faşizm sağa yönelik bir ideoloji de değildir. faşizm her düşüncenin içinde bulunabilecek birşeydir. bu neden sağ görüşü savunan insanları sadece faşist veya muhafazakar olarak değerlendirmek çok yanlıştır.

edit: okumadan eksiyi basan faşist kardeşe selamlar.