bugün

toronto film festivali

Kuzey Amerika'nın Cannes Film Festivali olan görülen bu sene 37. si 6-16 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan film festivali. 400 filmi bulan programı ve sayısız dünya prömiyeri ile yılın en iyilerini toplayan seçkisi, Oscar kazanacak filmi belirleyen stretejisi, konuk ettiği ünlüler ve film pazarı özelliği ile dikkat çeker. Bu da etkinliği Cannes, Berlin ve Venedik'ten sonra en önemli festival konumuna yerleştirir. iki sene önce "şehirden şehire" bölümünde istanbul'u konu alan etkinlik, yükselen sinemamızın yeni kuşağından örnekleri izleyiciyle buluşturdu. Bunun yanında Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu ve Yeşim Ustaoğlu gibi isimlerin eserlerine Amerika ve Dünya Prömiyeri yapma onurunu da yaşattı.

Bu sene yükselen ekolümüzün yeni jenerasyon temsilcilerinden yönetmen Pelin Esmer "Gözetleme Kulesi" ile festivalde dünya prömiyeri yapacak. Bunun yanı sıra Yılmaz Erdoğan, Belçim Bilgin ve Beren Saat Bahman Ghobadi'nin "Gergedan Mevsimi" nde, Saadet Işıl Aksoy, Sergio Castellitto'nun "Twice Born" filminde, Haluk Bilginer Mira Nair'in "The Reluctant Fundamentalist" filminde boy gösterecekler.

Semih Kaplanoğlu'nun şirketi Kaplan Film'in desteği ile çekilen "Children of Sarajevo" da festivalde yer alan ve bizim için önem taşıyan filmlerden.