bugün

hindistan

*hukumetinin guvenlik gerekcesiyle kontorlu hatlardan gunde 20 smsten fazlasinin atilmasini yasakladigi ulkedir.
*hintli bir erkekle yabanci uyruklu bir kiz otele gitmek isterlerse sadece 4-5 yildizli oteller kabul etmektedir.
*insanlari ilginc derecede temiz giyinen ulkedir. burada yasamadan onceki "hintliler pistir, hintliler kokar" dusuncemi yerle bir etmislerdir. ama kendilerine gosterdikleri ozeni cevrelerine gostermedikleri barizdir.
*inanilmaz bir trafigi vardir, o trafik turkiye'de olsa gunde birkac yuz insan cikan kavgalarda olur, birkac yuzu ise yaralanir. net. anlatilmaz yasanir.
*yemekleri cok ama cok guzeldir lakin cogunun tadi birbirine benzer, icinde tavuk mu var peynir mi var anlamazsiniz bazen.
*sinemalarda filmin baslamasindan evvel ulusal marslari calinir ve herkes hazir ol durumunda eslik eder.
*normal insanlarin yemek yedikleri yerler cok ama cok ucuz. ama bir avmnin food courtunda yerseniz tavuk-pilav icin 10liraya yakin para verebilirsiniz.
*pani puri yemeden gelirseniz alninizi karislarim. mixed alin, tatli ve baharatli.
*insanlarda siraya girme gibi bir kavram yok.
*beyazsaniz surekli degisik bakislara hazir olun ve eger kadinsaniz laf atilabilir, elle tacize ugrayabilirsiniz. (basima sadece laf atma kismi geldi allahtan)
*zengin hintliler restoranlar benzeri yerlerde calisanlara karsi cok ama cok zalim davranabiliyorlar, kast yuzunden olsa gerek.
*taharet muslugu degil de taharet dusu olarak tabir edebilecegim bir zimbirti kullaniyorlar. o yoksa bir masrapa hazirda bekliyor.
*bizde futbol neyse onlarda da cricket o. cocuklar sokaklarda cricket oynuyorlar.
*bel agriniz vs varsa asla gelmeyin, bu kadar cukurlu, delik desik kotu berbat yollar gormedim, beliniz falan kirilir.
*sakin tek basiniza karsidan karsiya gecmeye calismayin, gecemezsiniz.
*cocuk dilenciler geldi mi kolunuza bacaginiza yapisiyorlar ve ustunuzde 2-3 cocukla yurumeye devam ediyorsunuz. yankesici olduklarini sanmiyorum ama oyle bir durumda ceplerdeki seyleri ve cantayi guvenli tutmakta yarar var.
*sehir icinde ulasim icin (bombay adina konusuyorum) autorikshaw kullanin. zaten deli gibi trafik oldugu hic dolandirma zahmetine girmiyorlar. kisa mesafe almamazlik yapabiliyorlar yogun saatlerde, 10rupi ekstra diyince hemen tamam diyorlar.
*1euro=68rupi
*polisin ahlak polisi fonksiyonu da var, sokakta uygunsuz(!) bicimde gorulurseniz -mesela el ele tutusarak yurumek, opusmek, sarilmak vs- rusveti yedirmek zorundasiniz polise. bir hintli-bir yabanci olunca rusvet daha yuksek oluyor.
*umumi alanlarda -sokak, dukkan onu, dukkan ici- sigara icmek yasak. lakin bazi buyuk ve pahali restoranlarda ufak bir sigara odasi mevcut.
*pazarliksiz hicbir sey almayin. saticilarin soyledikleri fiyatlar bizim icin gayet normal olsa da yarisina almak varken neden fazla odeyelim? ayrica turist kaziklamaya alistirmamak lazim.
*bozuk para buyuk sikinti, bozuk paraniz varsa hemen harcamayin. mesela bir sey 30rupi tuttuysa ve sizde hem 30rupi hem 100rupi varsa 100rupiyi verin, 70rupi para ustunuz olsun, onlar ileride lazim olacak.
*bakkallardan, marketlerden alisveris yaparken mutlaka MRPye bakin, hukumet bir seyin maksimum satis fiyatini denetliyor. yani tansasta danone yogurt daha ucuz ama migrosta daha pahali gibi bir durum olmuyor.
*kesinlikle sise su icin. musluk suyunu kaynatip dahi icmeyin. bunu yapan hintliler var ama bizim bunyemiz alisik degil, yataklara dusersiniz. siseyi alirken hemen orada acin, o kapagin altindaki serit kiriliyor mu bakin. kirilmasina ragmen garip bir koku vb varsa hemen siseyi geri verin.
*herkes her yere tukuruyor, buna alisin. bazi insanlar ise kirmizi tukuruyor, kan tukuruyor sanmayin. bunyeyi guclu tutmak icin aldiklari bir bitkinin verdigi renk o kirmizi tukuruk.
*belediye otobusune binmeyin. zaten isteseniz de binemezsiniz. cunku otobus duraga yaklasiyor, biraz yavasliyor (ama hala hareket halinde) o arada insanlar atliyorlar ve yerlerine yenileri biniyor, siz agziniz acik izliyorsunuz.
*kisaca burada her turlu toplu tasima araci (banliyo trenleri ve otobusler) bir metrobusun iki kati kalabalikliginda.

simdilik bombay daha dogrusu mumbai'den aktaracaklarim bu kadar.