bugün

laiklik din değildir

Laiklik hakkında iki tür yaklaşım söz konusudur .

1 - Laiklik dinsizliktir :

Bu düşünceyi savunan insanlar şeriat yanlısı teokratik oligarşiyi benimsemiş dinci zihniyetin ürünleridir . Laik devletin bütün inançlara , mezheplere eşit yaklaştığı için ve bütün inançların koruyuculuğunu ve inanç bazında kalmak suretiyle ibadet özgürlüğünü sağladığı gerçeğini göremeyecek kadar cahil ya da dini doktrinleri siyasal rejime yayma hevesinde olan takiyyeci dinci zihniyettin ucubesidir .

2- Laiklik de din gibi bir inanç sistemidir :

Laiklik kavramı temel olarak devletin bir yönetim ve anayasal ilkesidir . Aksine bilinçli olarak , son zamanlarda darbe ve muhtıra korkusu pompalayarak laiklik üzerinden prim kazanmaya çalışan dinci siyasetçilerin takiyyesine göre vurgulanması gereken konu demokratik laik devlet içerisinde tüm inançların ve mezheplerin birbirleriyle eşit imkanlar içerisinde yaşayabilmesi ilkesi olmalıdır . Bu konuda belki de yapılması gereken en objektif eleştiri laiklik konusunda dinciliği baz alarak tüm ülkede diyanet işleri başkanlığı doğrultusunda salt çoğunluğa dayanarak sünni müslüman inancın oligarşisini tarikatlar ve cemaatler ile destekleyerek yaratmak olgusudur . Belki de kavramları dinci ideolojilerine göre tekrar tekrar yorumlayarak kafa karıştırmaya çalışan insanların temel sorunu da budur .

Laikliği din ve devlet işlerinin ayrılması olarak sığlaştıran bir inanç sistemi de doğası gereği devletin laik yapısına sahip çıkacak vatandaşların sosyal yaşam alanlarında dinci mitler ve motifler yoluyla demokratik , laik ve dindar birey kavramını yıkmaya çalışmakta ve böylece laik , demokratik , sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin tabandan tavana doğru hedeflenmiş bir dinci dayatmaya maruz kalmasına neden olmaktadır .