bugün

hümanizm kula kulluktur

Hümanizmi nasıl anladigina bağlı olarak degisir.
Human= insan
hümanist = insancil, insancı demek sözcük olarak.
Hümanizmde bir kulluk/kolelik var ise bu (mecaz olarak) insanlığa olandır. ayrıca aktivist de değildir hümanist. Diğer insanlara bakış acisi belirler kişinin hümanist olup olmamasini.
Herhangi birisi diğer insanlara baktiginda, dil, din, ırk, cinsiyet, sınıf, kültür gibi farkliliklara takılmıyorsa, sadece insan görüyorsa, hümanist denilebilir bu kişiye.
Ülkemizde yaygın olan ıslam dini, "kişinin kişiye ancak takvada üstünlüğü vardır, tüm insanlar allah katinda eşittir" diyerek hümanizmin ağa babasını yapmaktadir teoride. Ancak pratikte malesef böyle olmamaktadır. Müslümanım diyen bir çok kişi, allah'ı unutup kullara kulluk etmekte, tarikat/cemaat üyelerini digerlerinden üstün, hoca/şeyh vs. Kişileri de halife/peygamber hatta allah yerine koyarlar. Tek bir fetva ile dininin emirlerini bile uygulamada değiştirirler. Çoğu tarikat/cemaat müridine göre, kendilerinden olmayana karşı bir üstünlükleri vardır. cemaat üyeleri liderlerini sorgulamazlar. Kayıtsız sartsiz biat etmişlerdir. Hatta günümüzün en büyük emperyalist devletinin istihbarat teskilatina hizmet için dünyanın her ülkesine okullar açmayı görev edinmiş yaşlı bir tarikat liderinin müritleri, evlerine coca cola bile Sokmazken, yaşlı liderlerine bu uğurda hizmet etmekten Cekinmezler. bu liderlerine kulluk etmekten baska bir şey değildir. Diğer bir örnek; bölgenin en büyük gayrımeşru silah işini yapan bir adama, peygamber soyundan geliyor diye bariz kulluk eden binlerce muridi olan başka bir tarikat yine ıslam dini içerisinde yer almıştır malesef.
Hristiyanlık içerisinde de tarikatlar vardır. Ancak bu gruplarda fikir liderden önemlidir. Yani bizdeki muslumanlar gibi lidere kulluk yerine inandiklari fikrin peşinden giderler.
Burda amaç muslumanlarin tamamina bok atmak değildir elbet. Lakin Ülkemizde pratikte uygulanan/yaşanan din, kendi teorisiyle çelişmektedir. Kolelik sistemine tamamen karşı olan Hümanizmi eleştirenlerin, bu eleştiriyi birilerine kulluk etmek maksadı ile ortaya koyması sadece bir ironidir.
güncel Önemli Başlıklar