bugün

büyük istifham üzerinde

içinde aşkın ve sevginin bir çok halini yaşatan; tutkusunun, ihtilalci başkaldırısının, coşkusunun yanında derin felsefi tespitler yapan, bittabi kendisi aşk ama tutkunun en yoğun yaşandığı anlamda aşk olan; tüm bir hayatın duygu ve ruh geçidi, attila ilhan; kaptan şiiri.

sırf bu bölüm üstüne koca bir kitap yazılır; ama yine de böylesi güzel ve etkili anlatılamaz. nasıl çeviri yaparken orjinal dildeki kelimeyi tam karşılayacak sözcüğü bulmak ne kadar zor ise bu bölüm de, attila ilhan ruhundan açılan kapı ile kelimelerin anlamlarının içine girilerek unutulamaz bir mey tadında yaşanabilir ancak. derin iz bırakır, her sonda hatırlanır, her başlangıçta inceden sezilir; bir yandan ıstırapla ağırlaştırır, diğer yandan hiçliğe teslimiyetle hafifletir insanı. aşk ve bilgelik ama hep döngüsel bir yol... tarifi imkansız bir anlatım, zihne dokunup, ruhu kavrayış mısraları:

--spoiler--
dünden bugüne çektiklerin eksilmedi dedi yağmur bana
eksilmeyecek dedi bugünden yarına
bir hiçliğin koynunda istifham gibi büyüyeceksin
sual sorduğun her şey senden sual soracak
bitirdim sandığın vakit başladığını göreceksın
--spoiler--

--spoiler--
sen olmadığın vakit

sen olmadığın vakit büyük yalnızlığım var
dalgaların kendilerini taştan taşa vurmaları
sonbahar yıldızlarının sessiz sedasız çırpınmaları
ve büyük yalnızlığım var
biliyorsun hani o
rüzgârın gözüne karanlık bir yelken gibi açtığım
içimsıra vahşi bir kadın gibi taşıdığım
yalnızlığım
--spoiler--

--spoiler--
değil mi ki...

şehrin üstünde tozlu bir ay silkinmektedir
mevsim yaz olmuş sonbahar olmuş ne umurum
değil mi ki o büyük istifham üzerindeyiz
birbirimizi seviyoruz ve sevgimizden şüphe ediyoruz

--spoiler--

yıllar sonra gelen düzeltme: hayatım boyunca tanıdığım en güzel insanlardan birinin; ortak aşkımız kaptan olan derin su arkadaşımın emsalsiz güzellikteki hediyesi; t.c. kültür ve turizm bakanlığı'nın anma ve armağan kitaplar dizisinin ilk kitabı olan; 2006 baskılı; Attila ilhan armağanı Kaptan'a saygı çok özel ATTiLA iLHAN kitabı sayesinde; bu özel şiirin ruhuna; kaptan'ın ruhuna karışıp bambaşka giriyorum. devam eden girilerde bu özel kitaptan alıntılarla; kaptan'ın ruhuyla titreşim çoğalacak...