bugün

vahdettin in horace rumbold a yazdığı mektup

atatürk ve türk kurtuluş savaşı'nı kötüleyen ve son bir defa ingilizlerden kıçının kurtarılması dilekleri ile kaleme aldığı, 21 Mart 1921 tarihli mektuptur.


--alıntı--
Ankara liderlerinin Türkiye ile hiçbir gerçek bağlantıları yoktur.
Ne kan bağıyla, ne de başka bir şeyle ülkeye bağlıdırlar. M. Kemal, kökeni belirsiz bir Makedonya ihtilalcisidir. Kanı Bulgar, Sırp, Rum her şey olabilir.
Daha çok Sırp'a benzer...
Ankara liderleri arasında hiçbir gerçek Türk bulunmaz.

Gerçek Türkler, köklerine bağlıdırlar, sadıktırlar.
Fakat benim ingilizlerin elinde tutsak olduğum biçimindeki saçma uydurmalarla kandırılmakta ya da sindirilmektedirler. Bu şakiler, benim boyun eğeceğimi sanıyorlar.

Dış destek aradılar, bunu Bolşeviklerde buldular. Müslüman Türklerin Bolşeviklikle hiçbir ilgisi olamaz. Bolşeviklik dinleriyle bağdaşmaz.
Ama bu, onlara zorla kabul ettirilirse ne olacak?
Benden bir avuç isyancıya boyun eğmem istendi. Her türlü kişisel özveride bulunmaya hazırım, fakat böyle utanç verici bir boyun eğişle şerefimi feda edemem, mirasımı ve tahtımın çıkarlarını tehlikeye atamam.
Birliği gerçekten isterim, ama birlik ancak asilerin meşru otoriteye boyun eğmeleriyle sağlanabilir halen bu otoriteyi gösterecek güçten tamamen yoksunum...
--alıntı--

ne kadar ilginç.
kurtuluş savaşı'nı başlatsın diye samsun'a gönderdiği(!) atatürk ve silah arkadaşlarının ardından vahdettin'in böyle şeyler yazması...

yanar döner midir nedir?
bilemedim şimdi...

kaynak: büyükelçi rumbold zamanında istanbul'daki ingiliz belgeleri. belge no: 8...