bugün

anarşizmin olduğu yerde toplumsal düzenin olmaması

Toplumsal düzen sınıfsal ilişkilere bağlı olarak oluşur. Serfler ile soylular, burjuvazi ile emekçi sınıfların anlaşmazlığı ve çatışma koşullarından doğan gerekli ezen ezilen ilişki ağını kontrol altında tutmayı hedefleyen toplumsal yapılar oluşturulur. Tarihte ne zaman üretim ilişkileri değişmişse o zaman toplumsal düzende değişmiştir. Makineleşme ile kapitalist toplumlar inşa edilmiştir örneğin. Her yanlış bakış açısı insanları doğru olmayan hedeflere yönlendirir. Sığ bakışlarla karmaşık ilişkileri görmede yeterince başarılı olamayan insanlar, ki bu aslında kişinin bahsettiği toplumsal düzenin birey üzerinde yarattığı düşünme metodlarından kaynaklanmaktadır, özneyi göremez. Özneyi göremeyen her bireyde yanlış hedefler belirler kendine. Böylece esas hedefler istediği atı koşturur efendim hipodromda.

Bu zira bir savaşın nedenini petrole bağlamakla kalmayıp, dünyayı sadece amerikanın neden olduğu sömürgecilik yüzünden açlık sefaletle karşı karşıya olduğunu sanırlar hatta ileri gidip insan egolarının toplumsal düzeni yarattığını savunurlar oysaki insanlar yaşadığı toplumun düşünce sistematiğine göre düşünür. Oysa ki yaşadığı toplum daha yüzyıllık bir toplum iken, kapitalizm hala genç iken, 10.000 sene komün yaşamıştır insanlar. yeryüzünde kapitalizmden daha uzun sürede feodalizmi tatmıştır insanoğlu. Oysa sığ olanlar günün değerlendirmeleriyle ve toplum ilişkileriyle başka bir yaşam tarzını tabii ki anlayamaz bu durumda da anarşizmin olduğu yerde toplumsal düzenin olamayacağından bahsedebilir ki bu doğrudur. Anarşizm toplumsal değişime ön ayak olur. Anarşı ve kaos ortamları sınıfsal çelişkilerin hat safhaya ulaştığı ve çatışamaların başladığı anlardır. Bugün bu durumdan uzaksak eğer toplumsal uzlaşıdan kaynaklı değil hala sınıfsal çelişkilerin güçlenmemiş olmasından kaynaklıdır. Ayrıca yaşadığımız kapitalist düzenin sermayedalarının diğer emekçi kitleleri hala bir şekilde baskı altında tutmayı başarmasından kaynaklıdır.

Ayrıca bir toplumsal düzen değil, bir yaşam biçimi olarak aşağıda ki bakınıza bakınız. Bahsetmeye çalışılan şey orada çünkü. Düzensiz, devletsiz bir yaşam biçimi. Ama buraya gidebilmek için önce bunun için çabalayanların iktadırına ve iktidar içinde bir anarşi ortamına ihtiyaç vardır.

(bkz: komünizm)
güncel Önemli Başlıklar