bugün

mezhepsiz müslüman

islam dinini seçmesine rağmen herhangi bir mezhebe dahil olmayı reddetmiş kişidir.

mezhepler arasındaki çatışmaya tanıklık ettikçe içi acıyan ve belkide bir mezhebe dahil olan birçok insandan daha samimidir inancında.
özellikle mezhepler arasındaki farkları belirleyen "alim kişiler" ve "aktarma hadisler" mezhepsiz müslüman kişiye göre tamamen ikinci planda kalır. kur'an-ı kerim'den başka hiçbir kaynağın sağlam olmadığı inancındadır, körü körüne kabul etmeyi kesinlikle reddetmiştir.
yinede mezhepsiz müslümanlar bazı mezheplerin uygulamalarına katılabilir.* ancak tamamen bir mezhebe göre hareket etmektense objektif olarak birkaç mezhebin uygulamalarına katılabilir. ve ya hiçbirine katılmayabilirde.
bugüne kadar oluşmuş algıda ise mezhepsiz kişiler dinsiz, inançsız, kafir, gavur şeklindeki yaftalamalara maruz kalmıştır.
elbette mezhepsiz müslümanım diyen insanların içinden art niyetliler çıkabilir. ancak ben falan mezheptenim diyen kişiler arasındanda net bir şekilde art niyetliler çıkmıştır. bu yüzden şaşılmamaladır. mezheplere dahil olan kişiler mecburen "alim" ilan edilen art niyetli ve yüceltilmiş kişilerin sorgusuz sualsiz izinden gitmiştir. ancak mezhepsiz kişiler herhangi birini alim ilan edip yüceltmeyeceği için bu konuda her zaman daha sağlam bir duruş sergilerler. mezhepsiz müslümanları dini afyon olarak kullanarak kandırmak zor olacaktır. çünkü bu kişiler kur'an'ı baz alarak düşünüp yaşayacaktır. ancak bu mezhepsiz kişilerde hiç günah işlemeyecek hiç hata yapmayacak anlamına gelmez. allah ile kulun arasına kimsenin giremeyeceği akıldan çıkarılmamalıdır. allah affedendir allah bağışlayandır. allah tövbeleri kabul eder. önemli olan öğrenme isteği, araştırmak ve içtenliktir. önemli olan kişinin kendine olan dürüstlüğüdür.

tamamen uydurma ve ya işine geldiği gibi yorumlanan hadisler ve "alim ilan edilen art niyetli kişiler" mezhepsiz müslümanlar üzerinde çok zor etki edebilecektir, hatta edemeyecektir.

islam dinini seçmiş kişilerin kur'an'da bir kere adı geçmeyen mezheplere dahil olmamayı seçmesi gayet normaldir.



(bkz: peygamberin mezhepsiz olması)
(bkz: insanları bölmek için dini kullanmak)
(bkz: DiN AFYON OLARAK KULLANıLABiLiR)