bugün

yunanlıların kemençemizi sahiplenmesi

Kemençe karadeniz'in öte kıyılarında tatarlarda da bulunan bir çalgıdır ki oradaki tatar varlığı karadenizdeki Türk varlığından daha öncedir. Kemençe'nin daha primitif türlerini aynı isimle kullanmalarından ötürü, karadeniz kemençesinden önce tatarlar tarafından kullandığı katidir. hal böyle olunca, Kemençe'ye rum çalgısı demek cehaletten öteye gitmemektedir. kemençe Türk çalgısıdır. Rumlar da birlikte yaşadıkları anadolu Türklüğünden Tatarlara göre gelişmiş türünü kopya etmiş ve Türkiye'den eşkıyalık, isyancılık ve yunan ordusuna yardım etmeleri yüzünden kovulunca hemen hemen topluca Yunanistan'a götürülmüştür. Anadolu kökenli olmayan Yunanlarda Kemençe olmaması da Kemençe'nin Rum çalgısı olmadığının bir başka kanıtıdır. binlerce yıl önce birbirinden ayrılmış Türk boylarının ikisinde, üçünde, dördünde kemençe oluyor ama daha ayrılıkları birkaç yüzyılı geçmeyen Yunanistan Rumları ile Karadeniz rumlarının ortak çalgısı olmuyor.

Ha birileri de Laz çalgısı la bu diyor ki, hadi diyelim Türk çalgısı değil, Laz çalgısı olması Lazların kafkas kökenli bir ırk olup hem tatar Türklüğünde, hem anadolu Türklüğünde neden bulunduğunun ve gelişmişlik farklarının daha gerçekçi açıklaması olur hiç olmazsa.

ha rumlardan aldığımız şeyler yok mu? elbette var. örneğin Osmanlı usulü Türk hamamları bizans hamamlarının değişik versiyonudur. Lakin yaylı ve diğer Türlü telli sazlar üzerine çok geniş bir yelpazede ortaasyadan balkanlara kadar ayak izleri belli olan bir Milletin yegane yaylı çalgısını tutup da Rum'a mal etmek Türkiye'de yaşayan biri olarak olsa olsa soysuzluk, cahillik, art niyetlilik veya doğrudan doğruya Türk düşmanlığıdır.
güncel Önemli Başlıklar