bugün

türkiye nin gelişmesini engelleyen faktörler

Vergi verilmemesidir. muhasebeci bile "en iyi muhasebeci en az ödeten muhasebecidir" felsefesine göre hareket eder. ancak bu noktada ben vergi kacirandan cok devlet organlarina suc buluyorum. sebebi ise; 40-50 yildir su ülkede vergi denetim mekanizmasinin isletilememis olmasidir. burda bir animi paylasabilirim.

--spoiler--
Bir firma'da calisiyordum muhasebeci olarak 6 ay calismanin akabinde cogu seyi bana vermislerdi. aslinda okul biteli 2 yil olmustu daha toy sayilabilirdim. piyasayi pek fazla bilmiyordum. neyse bir gün büyük 120 000 $ civarinda bir satis gerceklestirmistik. (mallar acil tarafindan istenmisti ve mali alan firmanin da sarti falanca kargo firmasiyla yollanmasiydi) kargo firmasi bizden "fatura" istedi. daha dogrusu benden.
Ben anlayamadim alt tarafi kargo yapacak ne faturasi falan derken. muhasebe müdürünü aramistim. böyle böyle dedim. kargo yapacak olan firma benden 120 000 $ lik fatura kesmemi aksi halde götürmeyeceklerini söyledi. aslinda kargo ücreti karsiligi fatura kesmesi gereken taraf karsisi olmasina karsin benden fatura talep ediyorlar falan derken, müdür lafimi kesti he su falanca firma mi ? kes kes oraya dedi. nasil olur dedim, biz mal satmadik etmedik alt tarafi kargo göndercez fatura kesmesi gereken bir yer varsa o da onlardir. sen kes ilerde anlarsin dedi. kestim verdim. haberleri okurken, hayali ihracat temali bir haber vardi, tesadüfen okudum. sonrasinda ülkemizi nasil el birligiyle siktigimizi fark ettim.
--spoiler--

örnegin: almanya'da 1 aylik calisma ücreti olarak brüt maasiniz 3000 € ise bunun belli basli vergilendirme sistemi veyahut kademesi vardir. mesela bekar oldugunuzu varsayalim, daha fazla vergi kesilir evli olan birine göre ve 3 000 € brüt maas size net 2300 € gibi yansir. 700 € cesitli vergilendirme, sigorta vb olarak devlete ödenir.

örnegin: isveren oldugunuzu varsayalim, buna istinaden 100.000 € kar elde ettiginizi düsünelim. nerdeyse yari yariya devletle paylasirsiniz.

bu konuda vergisini ödemeyen ya da kaciran kisiler dolandiriciliktan cok yüksek cezaya tabii tutulurlar. caydiriciligi hat safhadadir.

Ancak gelgelelim ülkemizde, kacak elektrik kullanimimi dersiniz, kacak ürünlermi dersiniz, kacak vergimi dersiniz hersey mevcut. kullananlar hadi neyse de kullanmayanlarin, dürüst olan insanlarin sucu nedir ? o nedenle vatandasin sucu yok. devlet denetim mekanizmasinin islemeyisinden ötürü hem caydiricilik hic bir sekilde isletilememekte hem de diger dürüst olan vatandaslarin magduriyeti devam etmekte.