bugün

uşşak makamı

--spoiler--
uşşak makami

kelime anlami : arapça aşıklar(hakiki aşk) anlamına gelmektedir. derin aşk ve mistik duyguların ifade vasıtasıdır.

açiklama : ilk defa 14. yy.da safiyüddün abdülmümin’in eserlerinde rastlanılmaktadır. yerinde uşşak dörtlüsüne,neva perdesinde buselik beşlisinin eklenmesiyle meydana gelir. seyri çıkıcıdır. en eski makamlardandır. basit makamdır. la dügah perdesinde karar kılar. inerken si perdesi donanımdaki bir komayı alır fakat türk müziğinde olmamasına rağmen çıkarken si perdesinin 2,5 koma basılması gerekir.

psikolojik etkisi : insana gülme,mutluluk(sevinç),neşe(keyif),kuvvet,cesaret ve kahramanlık verme gibi özellikleri vardır.

sağlığa etkisi : ayak ağrıları ve uykusuzluğa iyi gelir.gevşeme hissi verir.uyku ve istirahat için faydalıdır. rahatlatıcı etkisi vardır.kalp ve tansiyon hastalarına stresten uzaklaşmaları için tavsiye edilir.nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. çocukların bütün organlarını etkileyen kuru ve sıcak yellerde ve erkeklerde görülen ayak ağrılarına faydalıdır.

astrolojik etkisi : balık burcu. su tabiatlı. soğuk-nemli. jüpiter.gece ve dişi bağlantılı olup perşembe günü özellik gösterir.

zamana etkisi : gün batarken,öğle vakti, tan vaktinden günbatımına kadar,akşam vakti etkilidir.

ülke etkisi : türklere etkilidir.

örnek eserler : unutamam seni,ne mektup geliyor ne haber senden,gönlüme gir doğ güneşim,akşam oldu hüzünlendim ben yine,güller arasında seni bensiz gören olmuş,vurgun,gamzedeyim deva bulmam,sevgi dolu şu gönlüm...
--spoiler--

http://tsmnota.com/detail...d63515dbaccad4ab9e5640356