bugün

atatürk ve bozkurt

Milli sembollerimiz'den biri olan bozkurt, türk milletinin son başbuğ olan Mustafa Kemal Atatürk Tarafından'da değer görmüş ve bir çok yere isim olarak verilmiş, dönemin paralarına bastırılmış, heykel olarak çeşitli illerimizde sergilenmiştir.

Türk Tarihi eserleri ansiklopedisinden bir bölüm olarak.
--spoiler--
ağustos 1926 gecesi türkiye'nin ''bozkurt'' adlı yolcu gemisi, fransız ''lotus'' gemisi ile ege denizi'nde çarpışır. bozkurt gemisi batar ve 8 türk denizcisi boğularak ölür. ertesi gün, istanbul'a gelen lotus gemisinin kaptanı tutuklanır ve türk mahkemelerince 80 gün hapis cezasına çarptırılır. lotus gemisinin kaptanının karşı çıkışları sonucu dava, lahey sürekli adalet divanı'na intikal eder. lahey sürekli adalet divanı, 7 eylül 1927'de, türkiye'nin hukuka aykırı davranmadığına karar verir. bu kararla birlikte ''geminin adı ve türk milletinin milli simgesi, türk özgürlük ve bağımsızlığının timsali olmasından ötürü'', türk heyetine, atatürk'e verilmek üzere tunçtan bir bozkurt heykeli armağan edilir. bu davadan dolayı, dönemin adalet bakanı mahmut esat'a, atatürk tarafından bozkurt soyadı verilmiştir.
--spoiler--

http://galeri.uludagsozlu.../atat%c3%bcrk-ve-bozkurt/

küçük izcilere yavrukurt ismini bizzat kendisi takmıştır. hakkında yazılan bazı kitaplarda kendisinden bozkurt olarak bahsedildiğini biliyoruz... bu belgelerden biri de ankara ulus’ta bulunan atatürk heykelinin kaidesindeki bozkurt başıdır.

http://galeri.uludagsozlu.../atat%c3%bcrk-ve-bozkurt/
güncel Önemli Başlıklar