bugün

ulu hakan abdulhamid han

sultan abdülmecit'in oğludur.
33 yıl padişahlık yaptıktan sonra tahttan indirildi, 3 yıl selanik'te bir konakta ev hapsinde tutulduktan sonra 1912'de istanbul'a beylerbeyi sarayına getirildi. büyükbabası sultan ii. mahmud'un divanyolu'ndaki türbesinde yatmaktadır.

sultan abdülhamid oldukça dindar bir insandır. kızı ayşe sultan babasının dindarlığını şöyle anlatmıştır:

babam doğru ve tam dinî itikada sahip bir müslümandan başka biri değildir. beş vakit namazını kılar, kur'ân-ı kerîm okurdu.daima camilere devam ettiğini, ramazanlarda süleymaniye camii'nde namaz kıldığını, o zamanlar camide açılan sergilerden alışveriş ettiğini hikâye tarzında anlatırdı.babam herkesin namaz kılmasını, camilere devam edilmesini çok isterdi. sarayın husus"i bahçesinde beş vakit ezân-ı muhammedi okunurdu. babamın bir sözü vardı: "din ve fen," derdi. "bu ikisine de itikat etmek caiz" olduğunu söylerdi.

abdülhamid'in matbaa ve yayın işlerine de gayet meraklıdır. modern matbaa makinelerini türkiye'ye getirtip kaliteli divan eserleri bastırmıştır. mesela cem sultan divanı'nı mükemmel bir şekilde bastırıp bazı nüshalarını ingiltere'ye, almanya'ya ve amerika'ya göndertmiştir.

abdülhamid'in yıldız sarayında çok büyük bir kütüphane kurdurmuştur.