bugün

ebu eyyub el ensari

eyüb el-ensari peygamber in silah arkadaşıdır. hicretten 47 yıl sonra istanbul kuşatmasına katılmak için konstantiniye ye gelmiş ve savaş esnasında ölmüştür. 1453 de istanbul un kuşatması esnasında ünlü macar komutan hünyadi yanoş un bir haçlı seferi düzenleyeceği söylentileri üzerine yeniçeri güruhu korkuya kapılıp yer yer çözülmeye başlamıştır, buna bir çare bulmak için harekete geçen 2.mehmet akşemseddin e eyüb ün mezarının burada oluşu nedeniyle bu şehrin feth edilmesinin manevi bir borç olduğu konusunda yeniçerilerin ikna edilmesi gerektiğini söylemiştir. akşemseddin 784 sene önce surların dibinde ölen eyüb ün mezarını bir gecede bularak tüm orduyu galeyan a getirmiştir. istanbul feth edildikten sonra fetihle ilgili müslüman emirliklere ve diğer ülkelere gönderilen mektupların hiç birinde eyüb le alakalı bir bilgi bulunmamaktadır. mezarın tam olarak bugünki yerinde oluşuna bir 1453 de, bir de günümüzde inanılmaktadır.

bu konuda resmi tarihin verdiği bilgi ise şu şekildedir.

hz. muhammed'i medine'ye ilk geldiginde evinde misafir eden hz. ebu eyüb el-ensari ülkemizde eyüp sultan olarak bilinir.
668-669'daki istanbul kusatmasina katilarak bu savasta sehit olmustur. mezarinin bulundugu yeri istanbul'un fethinden sonra fatih sultan mehmed'in hocasi aksemseddin rüyasinda görmüs ve buraya türbesi yaptirilmistir.