bugün

ateizmin ahlak anlayışı

ahlak tamamen nesnel bir kavramdır. yani toplumlar arasında, dinler arasında, kültürler arasında değişkenlikler gösteren bir olgudur. mesela günümüz toplumlarında hırsızlık ahlaksızlık olarak nitelendirilirken eski yunan toplumunda şerefli bir fiiliyattı. hatta ve hatta o zamanın toplumu, çalışan, emeğini ortaya koyan insanlara ''köle'' gözü ile bakmış hırsızlık yapan insanları ise göklere çıkartmıştır. aynı şekilde normal hayatta birini ispitlemek ya da onun açığını kollamak ahlaksızlık olarak nitelendirilmiş olsa bile iş hayatında gayet normal davranışlardır bunlar. çünkü ortada bir amaç vardır ve bu amaca ulaşan her yol mübahtır.

kısacası, ahlak ile din/ideoloji/düşünce tamamen farklıdır. hiçbir düşünce/inanç ya da ismi artık ne ise bireyleri ahlaksızlığa kanalize etmez. ahlaksızlığı insanlar çıkarmıştır ve sistemin bir parçası yapmak için uğraşmışlardır.

mesela bugün çocuk istismarının en çok yaşandığı yerlerden birisi filipinlerdir ve burada hem müslüman hem hristiyan hem de başka dinlere mensup kişiler yaşamaktadır. bunların inandıkları hiçbir din ''çocuk istismarına'' cevaz vermemiştir. ancak birçoğu bu ahlaksızlığa devam etmektedir. yani düşünce üzerinden ahlak ya da ahlaksızlığı sorgulamak yersiz bunun yerine insan ve ahlakı incelemek daha doğrudur.
güncel Önemli Başlıklar