bugün

kredi karti ile porsche alan insan

- New York'ta bir bankanın önünde duran son model Rolls Royce otomobilden inen adam, hızlı adımlarla bankaya girer ve önüne çıkan ilk görevliye, bireysel kredi için başvuruda bulunmak istediğini söyler. Görevli onu, müşteri temsilcisine götürür.
Adam, çok acele bir iş için Avrupa'ya gitmek zorunda olduğunu ve bu nedenle bir hafta vadeli beş bin dolar krediye gereksinim duyduğunu söyler. Müşteri temsilcisi kısa bir araştırma yaptıktan sonra döner ve:

"Ticari ve mali sicilinizi inceledik. Bu krediyi almanız için bir engel yok" der ve ekler: "Fakat bir konuyu belirtmeliyiz. Bizim bankamızla daha önce hiç çalışmamışsınız. Banka olarak sizi resmen tanımıyoruz. Bu nedenle, söz konusu krediyi verebilmemiz için karşılığında sizden bir teminat almak zorundayız".
Adam cebinden Rolls Royce'un anahtarını çıkarır ve bankanın müşteri temsilcisine uzatır;

"Çok acelem var, uçağa yetişeceğim, kapıdaki Rolls Royce'umu teminat olarak alabilirsiniz."
Kredi işlemleri çok hızlı bir biçimde tamamlanır. Banka görevlileri Rolls Royce otomobili bankanın garajına çekip, adama beşbin dolar krediyi verirler. Müşteri temsilcisi, kişisel merakını gidermek için bir hafta boyunca özel bir arastırma yapar ve bu yeni müşterilerinin aslında krediye ihtiyaç duymayacak, çok büyük bir servet sahibi olduğunu öğrenir. Bu onu daha da meraklı yapar.
Bir hafta sonra adam yeniden gelip, borcunun ana parası beş bin dolarla, bir haftalık faizi dokuz buçuk doları öder. Tam ayrılacakkken, bir türlü merakını yenemeyen müşteri temsilci sorar:

" Lütfen söyler misiniz, sizin kadar zengin biri için çok küçük bir miktar olan beş bin dolarlık krediye neden gereksinim duyar?"
Adam hafifçe gülümseyip:

"Bana lütfen söyler misiniz, böyle lüks bir otomobili, New York'ta hangi kapalı garaja, bir hafta boyunca dokuz buçuk dolara bırakabilirsiniz?" -

kredi kartının *okunu çıkartmaktan çok, akıllıca yapılmış bir seçim. porsche alan insanın o paraya ihtiyacı olmadığını da düşünebiliriz ama zengin nasıl olunurun ince bir dersini vermiştir bize.*
güncel Önemli Başlıklar