bugün

istanbul un 15 tilsimi

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan istanbul, tarih boyunca deprem, salgın hastalık gibi çeşitli belalardan ve akrep, yılan gibi hayvanların baskınından korunmak için tılsımlı anıtlara emanet edilmiş.

- Kültür tarihi araştırmacısı Süleyman Faruk Göncüoğlunun hazırladığı istanbulun ilkleri ve Enleri adlı kitapta da Bizans imparatorları Yanko, Vezondan ve Konstantinusun diktiği bu 15 tılsımlı anıta yer veriliyor. Kitapta, bu tılsımlı sütunların kenti kötülüklerden, hastalıklardan, depremden ve yılan, çıyan, akrep, kurt gibi hayvanlardan koruduğu, karı-koca kavgasını bitirdiği, insanları sağlıklı ve genç kıldığı anlatılıyor.


istanbulda Suriçinde bulunan 15 tılsımlı anıt ile dikilme nedenleri ve söylenceleri ise şöyle:

Arkadius Sütunu
Avratpazarında (Cerrahpaşa) bin parça beyaz mermerden yapılan merdivenli yüksek sütundaki peri yüzlü heykelin yılda bir defa bir feryat kopardığında yeryüzündeki kuşların heykelin etrafında döndüğüne inanılmış. Bu kuşların binlercesinin yere düştüğü ve bunların halk tarafından yendiği de söylenceler arasında yer alıyor.

Çemberlitaş
Tavukpazarı denilen (Çemberlitaş) yerde bulunan kırmızı renkli som mermerden yapılan bu sütunun hanedanı kötülüklerden, hastalıklardan ve fesattan koruduğuna inanılmış.

Kıztaşı
Saraçhanede Büyük Pozantinin kızının mezarı üzerine dikilen bu tılsımlı sütunun, imparatorun kızını yılanlardan, çıyanlardan ve karıncalardan koruduğuna inanılmış.

Altımermerli Sütun
Altımermer (Kocamustafapaşa) denilen yerde her biri eski bilginler tarafından altı adet mermerden yapılan ve üzerinde sinek, leylek, horoz ve kurt resmi bulunan sütunun kenti sivrisinek ve kurtlardan koruduğuna inanılmış. Ayrıca, leyleğin yılda iki kere çığlık attığı, birinci çığlıkta bir anda kentin leyleklerle dolduğu, ikinci çığlıkta da tüm leyleklerin ortadan kaybolduğu, horozun 24 saatte bir öterek bütün horozlara önderlik ettiği de söylenceler arasına girmiş.


Kucaklaşmış sevgililer
Bir erkek ve sevgilisinin birbirleriyle kucaklaşmış haldeki tunçtan heykelin, kavga eden karı-kocadan biri heykeli kucakladığında onları barıştırdığına inanılırmış.

ihtiyar adam ve kadın
Bilgin Calinusun beyaz mermer üzerine yaptırdığı ihtiyar adam ve kadın resimli heykelini kucaklayan ve aralarında geçimsizlik olan bir erkek ve kadının hemen boşanacaklarına inanılmış.

Sultan Beyazıt Hamamının altında bulunan dört köşeli sütun
Bu sütun sayesinde kente veba hastalığının girmediğine inanılmış.

Tekfur Sarayındaki tunçtan ifrit heykeli
Bu heykelin yılda bir kez etrafına ateş saçtığı, bu ateşten bir kıvımcım alabilen kişinin çok sağlıklı yaşadığı ve genç kaldığına inanılmış.

Zeyrekte Hazreti Yahya Kilisesi bitişiğindeki mağara
Her kış koncoloz denilen cadıların bu mağaradan çıkarak, arabalara binip şehri dolaştıklarına inanılmış.

Ayasofyadaki dört sütunlu anıt
Azrail, Cebrail, israfil ve Mikail resimleri bulunan bu sütunların her birinin ayrı bir tılsım olduğuna inanılmış.

Atmeydanındaki Milyobar (Örme Sütun) anıtı
300 bin taştan yapılmış olan bu sütunun tepesinde bulunan çok güçlü bir mıknatıs sayesinde istanbulun depremlerden korunduğuna inanılmış.

Sultanahmete dikilen Burma Sütun
Üç başlı ejderha şeklinde olan bu sütunun başının biri bir yeniçeri tarafından kılıçla koparıldıktan sonra tılsımın kısmen bozulduğu ve istanbulda birdenbire akreplerin görüldüğüne inanılmış.

http://www.ntvmsnbc.com/news/382773.asp