bugün

Halüsinasyonlar görmeye sebep olan nörolojik bir hastalıktır.
pinhan ağa.
https://www.youtube.com/watch?v=QCzTzC1PUKE
BU SEFER TROLLÜK DEĞiL GERÇEKTEN CAN YAKAN B, OLAY ANLATIYORUM.

FAKÜLTENiN iLK YILINDA TANIŞTIĞIM ÇOK SEVECEN Bi ARKADAŞIM VARDI. DURMADAN ŞURAYA GiTTiK ŞÖYLE YAPTIK DiYORDU , HEP BiRŞEYLER ANLATIRDI , BiZ BiLMEZDiK AMA ARKADAŞLARINI ANLATIR GEZDiK TOZDUK FALAN DERDi.
HAREKETLi YAŞAYAN Bi TiPTi.

SONRAKi YILLARDA STAJLARDAN KALMAYA BAŞLADI , OKULA UĞRAMAYI BIRAKTI. BEN DE SORMADIM BiLE EŞE DOSTA NERDE BU DiYE. EVDE GECELERi OYUNLAR OYNUYOR, AZ KONUŞUYORMUŞ... KENDi HALiNDE TAKILMAYA BAŞLAMIŞ.

GEÇEN GÜN OKULDA GÖRDÜM. OLM NERDESiN HAYIRDIR DEDiM.

KANKA SANA ANLATTIĞIM HER ŞEYi UNUT ,ONLARI BEN UYDURMUŞUM DEDi. BEN ŞiZOFREN TEDAViSi ALIYORUM iZMiRDEYiM , OKULU DONDURDUM DEDi. HiÇBiR ŞEY DiYEMEDiM.

GiTTi SONRA.

YAŞADIĞINI GÖRDÜĞÜNÜ ZANNETTiĞiN ŞEYLERiN ASLINDA HiÇ OLMADIĞINI ANLIYORSUN. BENCE ÇOK YIKICI VE ÇARPICI BiR OLAY.

ALLAH YARDIMCISI OLSUN.
Johny deep secret.

Bu konu hakkın da bilgi edinmek isteyenler yukarıda yazdığım filmi izleyebilirler.
Filmi ben yazmadım, ismini yazdım.

Edit: baslık basa.
Bazen "ya asıl gerçeklik gerçek olmayanlara inanabilmekse?" Diye düşündüren ruhsal hastalıktır.

Bir de... Sanırım bir şeyi duyularınızla hissetmek (görmek duymak vs) o şeyi otomatikman gerçek kılıyor.

Onların inandığı hallüsinasyonlarla bizim inandığımız gerçeklerin algısal bir açıdan vakılınca hiç bir farkı yok.

O halde olan ile olmayanı nasıl ayırdedebiliriz?
Diğer insanları şahit olarak kullanarak evet.

Ama ya bizim göremediğimiz ama onların gördüğü duyduğu şeyler varsa?

Bu halüsinasyon diye tabir ettiklerimizin mutlaka sahte olduklarına yani "olmadıklarına" mı delalettir?

Özet: Biz mi onlar mı.
Nobel ödülü almaya ve hukuk bitirmeye engel olmayan psikotik bozukluk.
Doktorun koyduğu yanlış teşhis sonucu bir sonraki muayene gününe kadar kendimi şizofreni sanmıştım. Evet banada ergenken marjinal gelen bir hastalıktı ama oldum sanarken bile çok boktan bir şeydi. Lan bakıyorsun ama acaba yok mu duyuyorsun ama acaba konuşmuyor mu kalem zannediyorsun acaba başka bir şey mi yemin ederim hayatımın en boktan bir haftasıydı . Allah tüm hastalara şifa versin geçmiyor biliyorum ama en azından ilaçlarla normallik seviyeleri bir nebze aşağı çekebilir.
yobazlar arasında hayli yaygın olan vahim bir akıl hastalığıdır.

yobazların belli başlı liderlerinin bir çoğu raporlu şizofrenlerdir. misal: said-i kürdi, emine şenlikoğlu, şule yüksel şenler, kadir mısıroğlu, adnan oktar, hasan mezarcı, salih mirzabeyoğlu...

din, şizofrenlerin içinde yaşadıkları hayal dünyasını inşa etmeleri için bitmek tükenmek bilmez malzemelerle dolu bir kaynaktır.
Bana A beautiful mind (akıl oyunları) filmini hatırlatan başlık. izleyeli epey zaman geçmesine rağmen hâlâ hatırımda olan filmdir.
Edit: hâlâ gözümde mükemmeldir, izlenilesidir.
smeagol* 'un ağır derecede sahip olduğu hede.

ayrıca olasılıksız isimli kitapta da jasper bu hastalığa sahip.
insanın iç seslerine birer isim vermesi ve bu durumu normal denilen insanlardan daha farklı yaşamasıdır. Çoğu küçük yaşlarda arkadaşlarından farklı olduğunu anlayıp bu durumu kabullenmiştir. Ruh dünyaları karmaşıktır, zihinleri de bununla birlikte güçlenmiştir. Acıya fazlasıyla dayanıklılardır. insanların yıllar içinde düşündüklerini birkaç dakika içinde düşünüp yorumlarlar. Bu yüzden her soruya verecek cevapları vardır. Söylerler ya da söylemezler bu onlara kalmış. insanları kolaylıkla anlayabilirler.
tam olarak şu olabilir: biri sizi sabaha yakın 7 kere arar ve çok yorgun olduğunuz için onu duymazsınız. sonra uyanır bakarsınız bu kadar çok aramışsa mutlaka önemli bir şey var dersiniz. hemen onu ararsınız.
ve o açtığında cevabı şu olur: ne var, neden aradın?

not: gerçek bir hayat öyküsüdür bu.
sözlükte yarık beyin anlamına gelmektedir. sol beyinin mantıksal yönüyle sağ beyin lobunun hayalsel yönünün karışmasının ürünüdür. gerçekle hayali karıştırma durumu bundan kaynaklanır.
Ağır psikoz tablosu ortaya çıkaran Allah uzak etsin denilecek kalıcı beyin hastalıģı.
Benim sahip olduğum hastalıktır.
filmlerde zeka belirtisi olarak gösterilip karizma katsa da gerçek hayatta öyle değildir. bildiğin beynin ölüyor lan. paronoyal şizofreni diye bir alan var mesela, bu öyle bir şey ki korku sonucu bir anda çok büyük ve ters yönde kararlar verebilirsiniz. küs olduğunuz kişilerle barışabilirsiniz. öyle ki bir açıklamanız bile olmaz. herkesin sizi takip ettiğini düşünebilirsiniz. arabaların plakalarından mesaj okuyup koca şehir bana burası üzerinden gönderme yapıyor diyebilirsiniz. bunun ortaya çıkmasının altında genetik bence birinci faktör. ailede şizofreni varsa evlatlarda görünme riski çok fazla.
ayrıca zevkli falan değildir. burada rahat anlatıyorsun ama onla konuşurken bile kendisiyle onun gibi olmak zorundasın. sana der ki; oyuna artık sen de dahilsin, beni çözdüler pes ettim. kanıt olarak da elinin soyulmasını ve çok uyumanı gösterebilir. bir yere gidersin mesela etrafta kimse ona bakmaz ama sus der sana. bizi dinliyorlar der. hatta telefonla konuşurken bile birilerinin sizi dinlediğini düşünür ve sizi susturur. aslında o haliyle bile sizin iyiliğinizi düşünür o. candır falan ama tedavisi de yoktur. mutlu mesut yaşarsınız.
kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve kişinin diğerleriyle ilişkilerini bozan bir rahatsızlıktır.

türleri;

1- (bkz: Paranoid şizofreni):

Paranoid şizofreni hastaları zulüm gördükleri ya da birileri tarafından cezalandırıldıkları ile ilgili yanlış inançlara (sanrılar) sahiptirler. Fakat düşünceleri, konuşmaları, duyguları oldukça normaldir.

2- (bkz: Hebefrenik Şizofreni):

Hebefrenik şizofreni hastalarının zihni karışık ve tutarsızdırlar, konuşmaları karma karışıktır. Dışarıdan bakıldığında davranışları duygusuz veya yüzeysel veya uygunsuz, hatta şapşalca ve çocuksu görülebilir. Çoğunlukla duş almak veya yemek hazırlamak gibi normal günlük işlerini yapma becerilerini bozan düzensiz davranışları vardır.

3- (bkz: Katatonik Şizofreni):

Bu türün en çarpıcı semptomları fizikseldir. Katatonik şizofreni hastaları genelde hareketsizdir ve çevrelerindeki dünyaya karşı reaksiyon vermezler. Genellikle çok katı ve sert olurlar ve hareket etmeye isteksizdirler. Ara sıra yüzlerini buruşturmak veya biçimsiz duruşlar yapmak gibi garip hareketler yaparlar. Veya başkasının söylediği bir kelimeyi veya cümleyi tekrar edebilirler. Yetersiz beslenme, bitkinlik ve kendilerini yaralama riskleri çok yüksektir.

3- (bkz: Ayrışmamış Şizofreni):

Kişinin semptomları yukarıdaki üç türden birine net olarak uymadığında bu tanı konur.

4- Kalıntı (Rezidüel) Şizofreni:

Bu türde şizofreni semptomlarının şiddeti azalmıştır. Halüsinasyonlar, delüzyonlar veya diğer semptomlar hala vardır, fakat şizofreni tanısı konduğu zamanki kadar şiddetli değildir.
bir ruh bozukluğu.

son günlerde bayağı arttı türkiye'de her iki kişiden biri iki kişi.
türkiyelilerin tamamına acı çektiren bir hastalıktır.
Türkiyeli nedir?
Freud’a göre psikoz (şizofreni); zayıf bir ego tarafından yönetilemeyen savunma mekanizmalarının nihayetinde iflas ettiği ve
bilinçdışı materyalin olanca çeşitliliğiyle ortaya döküldüğü bir ruhsal rahatsızlıktır.

Bu yüzden hastanın psişesi sanrılar ve halüsinasyonlarla doludur. Bilinçli zihnin egemen düşünce biçimi “mantıklı ve nedensel düşünce süreci (sekonder düşünce süreci) inzivaya çekilmiş, hastanın zihnine tümüyle bilinçdışına özgü mantık,tutarlılık ve ölçüden yoksun- “birincil süreç” düşünce tarzı hakim olmuştur.
Neden oraya muz resmi attın ki.
Himm sizofreni hakkında gerçekten bilgisi olan biri tabi ki bu duruma ozenmeyecektir. Filmler hep film.
Simdi efenim : sizofrenide soyle bir durum vardir beynin hef 2 yarim kuresi arasinda baglanri saglanamiyor ve bu insanlar " bazi sesler ( insan sesleri ) " duydukladinu dusunuyorlar ( isitsel hezeyan ) keza bu görsel hezeyanda olabilir. Ama sizofrenide isitsel hezeyanlar daha sıklıkta görülür.
Beynin her iki yarim kuresi arasindaki iletisim eksikligi ayni zamanda mezolimbik ( sizofrenin oozitif semptomlarini : isitsel hezeyanlar , düşünce sokulmasi düşünce cekilmesi ) ve mezokortikal yolakla ilgili sorunlar ( ekolali ekoproksi gibi katatonik hareketler ) vardir.
Son yıllarda ciddi artış vardır. Teşhis ve tedavi ile tamamen geçmese de hayatı yaşanabilir hale getirmektedir.
normal olarak tabir edilen insanların yaşadığı gerçekliği yaşayamayan insanların sahip olduğu şey. bu tanım beni her zaman düşündürtmüştür.

nasıl bir şey olduğunu merak edenler elbet vardır. bir ara reddit'te şizofren olduğunu söyleyen erosram nickli bir kullanıcı ama'ya katılıp kendisine sorulan soruları cevaplamıştı. özetle "boşluk", "küçük" ve "şeytan" isimli üç arkadaşı olduğunu söylüyordu. her birinin farklı bir karakteri olduğunu ve bu kişilerin küçüklüğünden beri sürekli onunla konuştuklarını anlatıyordu. kendisi küçük ve boşluğu kız, şeytanı ise erkek ya da cinsiyetsiz olarak tanımlıyordu. bir kullanıcı şeytanın resmini çizmesini istediğinde resmini çizip göstermişti. her şeye rağmen artık bu duruma alıştığını ve onları kontrol altında tutabildiğini söylüyordu. ilginç bir diğer soru ise bu durumun seks hayatına nasıl yansıdığı ile ilgiliydi. verdiği cevap ise küçüğün bir köşeye gizlenip ağladığı, boşluğun bu durumu pek umursamadığı, şeytanın ise durmadan bağırıp çığlık atarak ona cehennemde yanacağını söylediğiydi. böylesine bir durumu kabullenip normal olarak tabir edilen insanların hayatını yaşamaya çalışması ise sanırım büyük bir azim isteyen bir şey olsa gerek.
güncel Önemli Başlıklar