bugün

Sözlüğe sorulan bir soru. Tam soru şu şekilde:

ışık hızını aşamıyorsak diğer galaksilere nasıl ulaşacağız? Sonuçta ışık hızı evrendeki nihai hız limiti. Bu hızda gidersek en yakın galaksiye 2.5 milyon yılda ulaşabiliyoruz. Tabii zaman göreceli malum. Biz oraya ulaştığımızda Dünyada 2.5 milyon yıl geçmiş olacak. Yani dünyadakilere göre 2.5 milyon yılda oraya varıyoruz. Yolculuk yapanlar için ise zaman bir insan ömrüne sıgacak şekilde daha kısa sürecek evet ama bu sefer de g kuvveti denen sorundan ötürü yolda giderken spagetti gibi uzayıp atomlarımıza ayrılacağız. Buna dayanamayız yani.

Evet nasıl gideceğiz? Meme yerine biraz da buna kafa yorun bakalım.
500 t ile. mutlaka geçiyordur oralardan da..
çok basit çünkü çaldılar. ışık hızında kıvıranlara sormak lazım.
Bu arada şöyle bir durum da var. Nereye gidersek gidelim zaten galaksi kümeleri birbirinden ışık hızından daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Tabii bu bir yanılsama. Yani evren o kadar hızlı genişliyor ki içindeki galaksi kümeleri arasındaki mesafe ışık hızından hızlı bir şekilde artıyor.

O zaman bu durumda olduğumuz yerde dursak da, oralara gitsek de bir zaman sonra gözlemlenebilir evren çerçevemizde yalnızca içinde bulunduğumuz galaksi kümesi kalacak. Yani her türlü evrende yalnız kalıyoruz.

Yine de bu bir teorik öngörü. Yalnız kalmayız, kesin yanlış bildiğimiz şeyler var diyorsanız o zaman nasıl gideceğimiz daha bir önem kazanıyor.
Dondurup yollamayacaklar mı?
Solucan deliği.
Önce bi ışın kılıcı gelsin ışık hızı kendiliğinden gelir.
Ftl teknolojisi olabilir ama nasıl bir ftl teknolojisi? Zaten bunun için düşünüyoruz. Ftl demesi kolay. Açıklama yetersiz.
Solucan deliği olabilir. Peki deliği nasıl açacağız? Açtık diyelim. Kontrolünü nasıl sağlayacağız? Çünkü açarsak içine çöküp hemen kapanır.
Bak warp drive güzel fikir. Peki onu nasıl yapacağız? Söylemler iyi hoş evet ama icraat yok. Çok şey istemiyorum sizden.
Bence memeye devam. Bulamayacağız gibi çünkü. Neyse.
Solucan deliği demissiniz ama bizde deliği görseler başka bişey yapmaya kalkarlar. Sonuç olarak herifin şeyi satürn'e gidip gelirken vücudu sabit kalır.
LPG ile yapamayız..önce enerji bulmak Z lazım..mesela zpm..ziro point modüle..

Karanlık madde motoru da olabilir..nükleer enerji bile olmaz..

Bir cismi ışık hızında na çıkarıp sabit tutacak enerjiyi bulmadan olmaz..

Bulduk diyelim..uzayı bukecek bir yol bulmamiz lazım ki ışık bıraktığın yerle aranda zaman farkı olmasın..

Yani zamanı ve uzayı bükmek lazım..
Uzayı bükebiliyorsak olduğumuz yerde dursak da olur. Niye ışık hızında gidip sabit kalmaya çalışıyoruz ki? Bükelim uzay ve zamanı galaksileri dibimize getirelim.
Neyse arkadaslar siz yazin bulursaniz. Ben bi' kahve iceyim.
keşfettiği mağarayı evi belleyip sopalarla hayvan kovalayan mağara insanından Mars’ta kolonileşen uzay insanına evrimleşebildiğimiz için pek de imkansız görünmeyen sorunsaldır. tek sorun buna bizim şahit olmamız zor görünüyor.
ışık hızı aşılır yakında merak etmeyin. belki de aştılar cern'de haberimiz yok.
ilk defa uludağ sözlükte böyle güzel ve tartışılıp bir şeyler öğrenilebilecek bir başlık görüyorum şoktayım.
O zaman başka problemler çözülebilir. Ornegin insanların 500 1000 yıl uyuyacağı bir teknoloji ve bunların gideceği çok güçlü enerjili yakıt kurabilirler. Böylece bizim için asıl sorun olan enerji çözülürse devamı gelir.

Lakin ışık hızının yarısı dahi olsa hatta 3/1 i bile olsa bile gerekli. Aksi taktirde saatte 100 bin km gitmek oldukça oldukça düşük bir hız.
Daha kendi beynini çözemedin ne işin var galaksilerde.
Gitmeyin amk dedirtir.
(bkz: solucan deliği).
Ayrıca şu anki teknoloji ile ışık hızından hızlı gidemiyoruz belki ileride kat be kat hızlı gidilebilir.
Bir diğer tez zaman kavramının farkliligindan kaynaklanan durum. Intetstaller izleyenlerin aklına gelebilir.
Işık hızını aşmak gerekmiyor, yaklaşmak kafi şeklinde cevaplanacak sorudur.
Ulen daha alçak yörüngeyi aşamadık ne ışık hızı!
Yaşayın olduğunuz yerde. Yetmiyor sanki koca dünya.