bugün

ışık hızında seyir eden gözlemciyle ilgili sorudur.

diyelim ki ahmet ışık hızına ulaştı (evet biliyorum imkansız ,sonsuz kütle gerekiyor ama faraza diyoruz)..ahmet ,200 milyon kilometre uzaklıktan (güneşten daha uzakta ) dünyamıza doğru ışık hızıyla ilerliyor. ahmet ışık hızıyla giderken dünyaya baktığında ,dünyanın hangi zamana ait görüntüsünü görür. tam da o anki görüntüsünü mü ? yoksa daha önceki zamanlara ait görüntüsünü mü ?
yarım yarım yaran yanlış okumaya sebep olmuş başlıktır.

(bkz: ışık hızında giden bir gözlemeci sorusu)

+ bana bi kıymalı göz...

tüh kaçırdık.
Şeyle bağdaştırdım biz kayan yıldızı gördüğümüzde o görüntü şu anın değil de Çok uzun yıllar öncenindir.
bunlar hep madde kullanımından.

allah kolaylık versin.
Daha önceki olması lazım çünkü beyninin aldığı herhangi bir görüntüyü o kadar hızlı bir şekilde işleyebileceğini düşünmüyorum.
Aynen, bonz tribi gibi geliyor kulağa.
(bkz: ulaşamaz da diyelim ki ulaştı)
bu sorular hayla tartışılir ve bir çok teori vardır . insanlık ışık hızına ulaştıgında cevabını öğreneceğimiz soru. ama bana kalırsa o anki durumu görùrüz . ama biz daha genç kalìrız dier tarafa göre . yani şöyle diyim bizim zaman daha yavaş ilerler . aslında insanlıgin fiziksel olarak yaşlanmayacasını hic bir durum engellemez zaman her türlü akar . bilmiyom hacı ya .
200 Milyon km eşittir 660 c olsun. Bu da 11 dakika demektir. Dünyaya doğru ilerlediğini varsayarsak doppler etkisiyle mor ötesi bi görüntüyle beraber 11 dakika önceki dünya gözünün önündedir.
(bkz: Ayştayn was here)

Büdüt: dünya zamanına göre 11 dakikadır. Ahmet ışık hızında ilerlediği için zaman durmuştur.
Şöyle ki: Ahmet'in dünyaya ulaşması dünyadaki gözlemciye göre 11 dakika sürmesine rağmen ahmet'in kolunda duracak olan bir saatte zaman ilerlemez dünyaya yolculuk ettiği an boyunca. Çünkü zaman geçmez. Ahmet'e göre saniye dahi dolmadan dünyaya ulaşacaktır.

Dipnot: çok zekiyim lan. izafiyet teorisine yeni perspektif getirdim. Hımına
(bkz: interstellar) izlerse cevabı bulunacaktır. şöyle diyeyim; gökyüzündeki yıldızları düşün. onların muhtemelen çoğu şu anda yoklar bile. yani doğdular ve tekrar bir patlama ile yok oldular fakat biz hala ışıklarını görüyoruz. yani belki de binlerce yıl öncesindeki hallerini gözlemliyoruz. ışık hızı ile gelseler de o kadar uzaktalar ki. şimdi sen dünyadan ışık hızı ile seyahat eden bir araçla yıllarca seyahat et diyelim. farklı fizik kurallarının geçerli olduğu farklı bir sisteme ulaşıp geri geldiğinde zaman aynı olmayacaktır.

edit: yazım
bir hız sorusudur.
ışık hızına ilk ulaştığı andaki görüntü neyse, o görüntü sabit kalır.
güncel Önemli Başlıklar