bugün

tek tanrılı semavi dinlerden önceki dönemde yaygın olan, günümüzde dar bir alanda varlığını sürdüren, rüzgar, yıldırım gibi doğa güçlerine, güneş, ay vb. birden çok cisimlere, aşk, kıskançlık, dogurganlık gibi insani özellikleri yönettiğine inanılan doğaüstü güçlere tanrı sıfatı verilerek tapmakla karakterize edilen dinlerdir.

(bkz: politeizm)
tek tanrılı dinlerin ilkel halleridir.
Tek tanrılı dinlerde duamız şöyledir: allahım/tanrım olayı biliyorsun, amin.

Ama çok tanrılı dinlerde kime, hangi tanrıya dua edilecek, hangi dua hangi tanrıya?

O zaman duamız şöyle olur: dua sen tanrını biliyorsun, amin.
az tanrılı dinler tarafından yenilmiş saçma dinlerdir.
Politeizm, sözlük anlamıyla birden çok tanrıya inanmak, tapınmak manalarına gelmektedir. Sözcük, etimolojik açıdan, Yunanca poly (çok) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden türemiştir.
Birçok antik din, geleneksel tanrıların toplandığı panteonlarla, politeistik bir yapıya sahipti. Bu panteonlar ve farklı tanrılar uzun bir zaman dilimi içerisinde kültürel değiş tokuş ve deneyimle yoğrularak gelişmiştir. Eski toplumların birçoğu politeistti. Politeizmdeki önemli bir nokta, birçok tanrıya tapınmanın her şeyi bilen ve her şeyden güçlü bir ilahi varlığa inancı da içerebilecek olmasıdır. Nitekim çoğu politeistik dinde, panteonun başında, her şeyden ve diğer tanrılar da dahil herkesten güçlü ve bilge bir baş tanrı figürü bulunur.
Politeistik inanç sistemlerinde, tanrılar bireysel yetenek, ihtiyaç, hikâye, arzu ve özelliklere sahip karmaşık kişilikler olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman bu tanrılar sınırsız güç ve bilgiye sahip değildir, bunun yerine, insan benzeri kişisel özelliklere sahip, ek olarak bazı bireysel (doğaüstü) güç, yetenek ve bilgiye sahip olarak tasvir edilirler.
Politeistik bir panteonda, tanrıların birden çok ismi olabilir ve her isim tanrının belirli bir rolüne veya hikâyesine gönderme yapıyor olabilir. Politeizm'in genel prensipleri arasında tanrılarının sayısının belirsiz olması ve her tanrının kendine özgü görevlerinin bulunması vardır. Hinduizm çoktanrılı bir dindir.
edit: alıntıdır.
çok dinli insanlık dünyasında çok tanrılı dinlere de yer vardır, bundan doğalı olamaz.
Seçmelerden (eleme) önce...

(bkz: çok sesli koro)
Sen burda bir tanesiyle baş edemiyorsun.
Tek tanrılı dinlerde de farklı bir versiyonunu görürüz. Herkesin inandığı tanrı farklıdır ama aynı dine mensup olunduğu iddia edilir. Mesela müslümanlıkta bir tane kitap vardır allah’ın sözlerini içeren ama o okunmaz, onun yerine mezhebe göre, hoca efendilere göre, adetlere göre inanış benimsenir, onların emirleri uygulanır ama sonuçta müslümanız denir.