bugün

atatürk üniversitesi(erzurum) sembolü. kampus girişinde büyük bir çift başlı kartal heykeli bulunur.
selçuklu devletinin sembolüdür.

aynı zamanda selçuklu devletine başkentlik yapmış konya ilinin de sembolüdür.

not: üniversitelerde tarih zorunlu ders olarak verilmelidir.
yeni rakı amblemindeki iki aslandan sonra en sevdiğim sembol.
arnavutluk devletinin de simgesidir ayrıca.
alman ve arnavuk bayraklarındaki işaret. kuzey hindistan taraflarından geldiğini düşünüyorum.
Şamanizme göre yer ile göğün arasında ki çelik kapıyı tutan kartal.
doğunun ve batının hakimi anlamına gelir. bizans'tan alınmıştır.
Yamulmuyorsam yeditepe üniversitesi'nin de sembolü olan kartaldır.
ayrıca pontus trabzon imparatorluğu'nun sembolüdür.
orta asya türk inanışlarında, sümerlerde, hititlerde, akadlarda, asur medeniyetinde, sasani devletinde, bizansta, selçuklularda ve tabii ki çağımız devletlerinin bayraklarında ve flamalarında rastlıyacağınız gücü simgeleyen neredeyse insanlıkla yaşıt bir sembol.
çift başlı yılanı bizzat canlı olarak gördükten sonra tarih öncesi insanların da çift başlı kartal görüp etkilendiklerini düşündüğüm semboldür. yunan mitolojisindeki tepegöz benzeri insanların ukraynadaki nükleer sızıntı sonrası doğduğunu düşünürseniz aslında geçmişteki insanların hikaye yazarken pekte üretken olmadığını anlarsınız.
selçuklu devrinden kalma yapılarda ve paralar da daha çok göze çarpan, osmanlı' nın pek kullanmadığı güç simgesi.
önünde herkes fotoğraf çektirir. (erzurum için..)

görsel
neo nazi oluşumunun ve faşizmin sembolüdür.
--spoiler--
Türk Mitolojisinde sağ kanadı ile güneşi, sol kanadı ile ayı kaplayan, göğün kapısını bekleyen ve Selçuklu sanatında çok fazla karşılaştığımız kartaldır.
--spoiler--

--spoiler--
Yakut Türklerinin inanışlarına göre Şamanlar yeryüzüne kartal ana tarafından getirilmişlerdir. Er-Töştük destanında da kartal dişi olarak görünür. Kartal Yakutlara göre Güneşin sembolüdür. Yakutlar analarının bir kartaldan geldiğine inanırlar. Bundan dolayı Kartal “güneş kuşu” olarak da nitelendirilir. Kendi küllerinden doğan phoenix daha genç olarak dünyaya gelir. Bu nedenle yeniden doğuşu, ebedi hayatı, ölümsüzlüğü ve güneşin doğuşunu simgeler. Çin mitolojisinde de ateşi, sıcaklığı, hasat mevsimini ve güneşi sembolize eder.

Yakutlar çift başlı kartala “öksökö kuşu” derler. Türkçe “bürküt” kartal demektir. Bakır tırnaklıdır, sağ kanadı ile güneşi, sol kanadı ile ayı kaplar. Ona gök kuşu da denir. Büyük kartallar için Bürküt kelimesi kullanılır.Çift başlı kartallar, gök direklerinin veya kayın ağacının tepesinde tasvir edilir ve tanrı Ülgenin sembolüdür. Çift başlı öksökö kuşu gökten yıldırım indirir.

Başkurt efsanesinde “Semrük” adındaki kuş iki başlı kartaldır. Bu başlardan biri insan başı olarak da düşünülür.

Türk mitolojisinde, ay ve güneşi pençeleriyle tutan doğanlar görülür. Tuğ’lar bir boz doğan ile birlikte gökten düşmüştür. Tanrıya açılan göğün kapısını çift başlı bir kartal bekler ve tanrının sembolüdür. Bu kartallar gökten yıldırım indirir.

Türk mitolojisinde çift başlı kartallar ve gün ve ay simgeleri ying ve yang sembolüdür. Çinlilerin ying-yang sembolü olarak tasvir ettikleri kozmos ve kozmosun dönüşünü, Türkler karşılıklı iki hayvan yada kartal koymak suretiyle ifade etmişlerdir. Bu sembolik hayvanların döndükleri merkez, yer ve göğün ortasıdır. Türklerin Yaruk-Kararıg ilkesini, göğü anlatan yuvarlak plakalara sarılmış siyah ve beyaz kartallar temsil eder.

Türklerin milli ongunlarından olan kartal, Türk sanat ve kültür tarihinde astrolojik bir sembol olmuştur. Kartal sembolü, bir kağanlık sembolüdür. Kültiginin başlığında ve Selçuklu döneminde imparatorluk unvanı olarak kartal sembollerinin göğüsleri üzerine yazılırdı.Kulaklı ejderhalar ve kulaklı kartallar Selçuklu Türk sanatına özgüdür.
--spoiler--
hali hazırda karizmatik ve tabiri caizse ''gaza getiren'' bir varlık olan kartalın çeşitli mitolojik unsurlarla bezenmesiyle oluşmuş figürdür. ayrıca, bu yılki 23 nisan çocuk şenlikleri'nin konya'da* düzenlenmesi hasebiyle orada da kullanılmıştır.
rusya armasında yer alan figürdür. doğu ve batının gözcüsü anlamına gelir.
Arnavutluk sembolüdür.
Eski türk inancı Tengricilik de ismi

(bkz: öksökö)
Yönetim biçimi de temsil eder.
Polis ambleminde de olan kartaldır.
kartal devleti temsil eder. bu yüzden bazı devletlerin bayraklarında, çoğunun da armalarında görülür.

eski türk kültüründe şu ibareler yer alır:

Kartal, aklı, kahramanlığı, irfanı, keskin görüşü, ruhun aydınlanmasını, sağaltımı, yaratılışı, saklı manevi gerçekleri görmeyi, manevi olanı görmek için maddeden yukarı yükselmeyi, Kam’larla, manevi hocalarla birlikte olmayı, büyük denge gücü, vakar ve zerafeti, olayları yukarıdan görebilmeyi, resmin tamamına hakim olabilmeyi, yüksek gerçekliklerle bağlantıda olmayı temsil eder. ”Kartal aynı zamanda sadık bir muhafızdır. (Yaşar Kalafat, Altaylar’dan Anadolu’ya Kamizm, Şamanizm, Yeditepe Yayınları) Demircilerle, Kam’ların aynı kökten geldiklerine inanıldığı için Kam’ların kökeninin bağlandığı kartalın, demircilerle de yakın ilgisi görülmektedir. Kartal, merkezi devletin de simgesi olmuştur…….
Platin orda devletinin semboldür. Izmirde bu sembole oldukça sık rastlanmaktadır.
sedat peker'in yeğenleri gibidir. hangi devlete, hangi ulusa sorsan sor, "çift başlı kartal sembolü bizimdir." cevabını alırsın.
(bkz: öksökö)
güncel Önemli Başlıklar