bugün

zamanda yolculuk diye bir şey fiziki evrenimiz de mümkün mü şöyle bir bakalım.

1 günü dünya gününe göre daha uzun başka bir gezegende 1 sene yaşamış isek dünyaya döndüğünüzde yine dünya saati kadar ayrılmış olduğunuz anlamına gelir. eğer ışık hızını aşıp bir yerlere ilerlersek evrenin başka bir ucuna yolculuk yapmış oluruz. zamanda geriye gitmiş olmayız.

eğer zamanda yolculuk mümkün olsaydı geçmişe gidip bugünü değiştirecek hamleler yapardık ve bu olay yeni bir paralel evren ortaya çıkmasına sebep olurdu. bizler tek vücuda ait ruhlarımız ile tek bir evrende yaşıyoruz. eğer bizden bir kaç tane daha olsaydı onlar da bu evrende olurdu. vücutlarımızın başka bir evrende başka olaylar yaşaması öldükten sonra hangi evrende yaptıklarımız ile sorgulanacağımız sorunsalını ortaya çıkarır.

geçmişe gidip ölen insanın ölüş sebebini ortadan kaldıracak hamleyi yaparsak bugüne döndüğümüzde o insan yine hayatta olmayacak. çünkü o insan bu evrende öldü. başka bir evrende yaşamaya devam edemeyeceğine göre hiç bir yolculuk yaşanmış olayları değiştiremez.. bizim kopyamız başka yerlerde başka olaylar yaşarsa bu yine bizden habersiz bir olay olamaz. ancak bu evrende ve bizim kontrolümüzde olabilir.

ruhumuz tek bir vücuda aittir. başka evrenlerde başka bir hayatımızın olması mümkün değildir. şu an yaşadığımız evrende olaylar yaşanırlar ve kayıt altına alınırlar. geriye dönüp aynı olayın tekrar yaşanması ve farklı sonuçlar doğurması mümkün değildir.
aslında zamanda yolculuk geçmişe yapılmaz. sistem, düzenden düzensizliğe doğru yol alır. yapılmış, olmuş bitmiş, parçalanmış, harap olmuş bir şeyin fiziksel olarak ve geçmişte bulunduğu zamanda, beraberindekilerle bir araya gelmesi veya yeniden yapılması mümkün değildir.

fiziksel olarak geçmiş yoktur. ama evrende ilerleyen bir geçmiş yansıması vardır. küçük bir gezegende yaşadığımız için ışık hızı kusursuz gelebilir ama uzayda ışık hızı kusurludur, sınırlandırılabilir. mesafeler ışık hızıyla tanımlanır. bu tanımlama da, 100 yıl önceki bir eylemin yansımasının şu an ne kadar uzaklıkta olduğunu bize söyler. bizden x ışık yılı kadar uzaklıkta olan bir yer, bizden x yıl kadar eskidedir.

zamanda yolculuk belirli bir hızda geleceğe doğru zaten yapılıyor. belirli şartlar dahilinde gelecekte bulunma şansınız var.
şayet zamanda yolculuk gerçekleşmeyecek olsaydı bunu hayal edemezdik. yanlız bir farkla; o da nedir ?

zülkarneyn (a.s.) gibi zamanda yolculuk yapılabilseydi bile, mutlak kaderin tayin ve taktir ettikleri asla değişmeyecekti.

yani bu noktada bir yere kadar gidilebilir. fakat müdahale imkanı olmazdı.
ecel de vakti belli bir tayin olduğuna göre sonuç değişmeyecekti. aksi taktirde hem külli hem cüzi iradeye karşı müdahale mevzu bahis olurdu ki bu da dünya hayatının temel imtihan prensibine aykırıdır.