bugün

savunma mekanizmalarından biri..engellenen bireyin asıl engelle yoneltemediği ofkesini kendisinden daha zayıf olan hedefe yonelmesidir..mesala;
sozlukte sinirlendiğin bir kişinin butun begenilen entrylerine eksi oy vermek..
ing. displacement
babaya kızan annenin çocuğunu dövmesi. asıl baba dövülmek istenmektedir.
(bkz: displacement) arzularını gerçekleştiremeyen ya da aşamayacağı bir engelle karşılaşan bireyin öfkesini, engeli ortaya koyana değil de başka bir kişiye ya da nesneye yöneltmesidir.
Kişinin isteklerini ve kızgınlıklarını gerçek kızılan kişiye değil de daha az zarar gelecek bir kişiye (günah keçisine) yöneltmesi veya o tepki yerine başka bir tepkinin gösterilmesidir.

Yön değiştirme, kızgınlık veren duygunun ait olduğu nesne ya da durumla hiçbir ilgisi olmayan bir nesne ve duruma yönlendirilmesi veya tehlikeli sayılan duygunun yarattığı tepkinin yerine başka bir tepkinin gösterilmesi şeklinde iki biçimde görülebilir. Birinci gruptaki tepkilere günlük yaşantımızda çok sık rastlayabiliriz.

Örneğin;müdürüne kızan memurun karısına, kocasına kızan kadının çocuğuna, öğretmenine kızan öğrencinin arkadaşına gösterdiği tepkiler bu türden tepkilerdir. Yön değiştirme mekanizmaları bazen küfür, yıkıcı eleştiri veya dedikodu şeklinde simgesel bir çağrışım sürecinden geçerek farklı bir nitelik kazanabilir. ikinci tur yön değiştirme mekanizmasında ise tehlikeli sayılan duygu bir nesneden veya durumdan diğerine yön değiştirebildiği gibi, fobiler dediğimiz farklı bir tepkiler şeklinde de ortaya çıkabilir. Fobilerde tepkinin yönlendirildiği bu yeni nesne veya durum gerçekte bir tehlike taşımaz.