yusuf aslan 

/ 2
kapat

1. deniz gezmiş ve hüseyin inan ile birlikte idam edilen devrimci,vatansever.ölüme bile gülerek gittiği söylenir.idam edileceği avluya çıkarılırken yanındaki erler ile şakalaşmıştı.o derece ani ve istenerek ölğem götürüldü ki,spor ayakkabılarının ancak bir tekini giyebilmişti ölüme giderken.ruhu şad olsun...
    #208349 (varg, 03.05.2006 13:50)
  2. sevgili babacığım,

bu mektubu aldığın zaman ben ebediyen bu dünyadan göç etmiş olacağım. ne kadar sarsılacağını tahmin ediyorum. bir-buçuk seneden beri benim yüzümden nasıl üzüntü içinde olduğunuz malûm. bu son olayı da metanetle karşılamanızı sadece dileyebiliyorum.

babacığım bu olaydan da annemin ve yücelin senin tesellilerine ve desteklerine ihtiyaçları çok. bunun için ne kadar metin olursan, hem senin sağlığın için hem de onlar için o kadar iyi olur. elbette ki, yıllarca emek verip yetiştirdiğin bir oğlun, bir günde öldürülmesi kolay göğüslenecek bir olay değildir. fakat siz benim ne için, kimlere karşı mücadele verdiğimi biliyorsunuz. ben bu açıdan rahat ve vicdan huzuru içinde gidiyorum. sizlerin de bu bakımdan rahat ve huzur içinde olduğunuzu ve olacağınızı biliyorum.

babacığım, annemin ve yücelin senin desteklerine muhtaç olduklarını yukarıda söylemiştim. onları rahat ettirmek için bütün gücünü kullanacağından zaten eminim. babacığım, burada şunu ilave edeyim ki, yücelin hastalığından kendini sorumlu hissediyorum. yücel için her şeyinizi ortaya koyacağınız konusunda da kuşkum yok. ablamlar için söyleyeceğim; fazla üzülmesinler, olayın sarsıntıları geçtikten sonra normal hayatlarını devam ettirsinler. mehtapa ne diyeyim... benim için her zaman bol bol öpün.

babacığım, cezaevinde kalan arkadaşları arasıra yoklarsan, hallerini hatırlarını sorarsan çok memnun olurum. herbirisi oğlun sayılır. dışarda bizler için uğraşan dostlarımı ve dostlarını unutmayacağını biliyorum.

mektubum burada biterken sizi, annemi, yüceli, ablamı, aziz abiyi, mehtapı hasretle kucaklarım babacığım... sağlıcakla kalın.
    #217333 (devrim, 06.05.2006 22:25 ~ 22:26)
  3. (bkz: deniz gezmiş)
    #220441 (bahdeniz, 08.05.2006 03:41)
  4. devrimci.
    #220848 (LocK, 08.05.2006 12:19)
  5. akrabalarına yazdığı mektup ise şöyle:

bütün akrabalara,
    bu mektubumu okuduğunuz zaman artık aranızda olmayacağım. mektubumu senatonun idamlarımızı tasdik ettiğini öğrendiğim anda yazıyorum. şundan emin olmalısınız ki, bugüne kadar davama olan inancım sarsılmamıştır. sehpaya gidene kadar da en ufak bir sarsılma olmayacaktır.

ben, halkımın kurtuluşu, türkiye'nin tam bağımsızlığı için savaştım. sizler beni tanıyorsunuz. bir yıldan beri bu bir avuç sömürücüler, vatan satıcıları, işbirlikçiler ellerindeki bütün imkanlarla bizi dışardan yardım gören, beyinleri yıkanmış, vatan haini, dışardan emir alan, bölücü, anarşist diye tanıtmaya ve halkımızdan bizi koparmaya çalıştılar. bu bir avuç azınlığa göre vatanseverlik; vatan satmak, yabancılarla işbirliği yapmak, NATO'yu, amerika'yı savunmak, 6. filoyu ağırlamak, milyonlarca köylünün geçimi olan haşhaş ekimini elinden almak, işçinin grev hakkını engellemek, amerika'ya ve emperyalizme hizmet etmektir.

biz bunlara karşı çıktık. bunun için bizi vatan haini, onlar vatansever oldular.

bizi bu mücadelemizden dolayı, güya adil mahkemelerinde yargılayan ve yine adil kurumları eli ile asacak asacak olanlar bilmelidirler ki; biz halkımızın kurtuluşu ve türkiye'nin bağımsızlık mücadelesi uğruna şerefimizle bir defa öleceğiz. bizi asanlar, ...

son sözüm; yaşasın işçiler, köylüler! yaşasın devrimciler! yaşasın halkımın kurtuluşu ve bağımsızlığı için savaşanlar! yaşasın tam demokratik türkiye'nin kurulmasından yana olanlar!

kahrolsun emperyalizm! kahrolsun ... faşist koalisyonu!

t.yusuf arslan
    #260669 (darkolog, 19.05.2006 11:46)
  6. (bkz: yusuf arslan)
    #260682 (yildirimbjk, 19.05.2006 11:52)
  7. son sözleri:

"ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu uğrunda şerefimle bir defa ölüyorum.sizler,bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz.biz halkımızın hizmetindeyiz.sizler amerika'nın hizmetindesiniz.yaşasın devrimciler.kahrolsun faşizm."
    o da sözünün sonunu,faşizmin 'izm'ini tamamlayamamış.deniz gezmiş gibi...
    #390188 (nightmare, 01.07.2006 21:08)
  8. saygı duyulası inançları için yaşamını feda edebilen kişilik.
    #390222 (LocK, 01.07.2006 21:25)
  9. (bkz: gulun soldugu aksam)
    #573140 (syda, 24.08.2006 17:41)
  10. son sözüm; yaşasın isçiler, köylüler ! yaşasın devrimciler ! yaşasın halkımın kurtuluşu ve bağımsızlığı için savaşanlar ! yaşasın tam demokratik türkiyenin kurulmasından yana olanlar ! kahrolsun emperyalizm ! kahrolsun faşist koalisyon!!
    t yusuf aslan
    #1542361 (incir cekirdegi, 19.04.2007 09:05 ~ 24.04.2007 18:23)
  11. "iste geldik gidiyoruz.hoscakal kardesim deniz"
    #1613474 (mister no, 06.05.2007 12:40)
  12. karşıyaka nın üç gülü'nden birisi.

asılmış bir al umuttan
    karagücün korku dalında
    şu can topraktaki üç fidan ölü.
    ve artık ölmezliğin son boyutundan
    göverir yeşil bahar yağmurlarında
    denizgülü, yusufgülü, hüseyingülü.

ölümdür kimileyin kavganın tek ödülü.

kançiçeği sökünü arkalarından...
    açmış böğrünü, hepsine ana sıcaklığında
    devrimin kankalesi karşıyaka gömütlüğü.
    ve gençlik günlerine doymamışlık dağından
    bakar, alınlar mavide ve göğüs hep namluda
    gezmişgülü, aslangülü, inangülü.

inanç bir deliçay ki yeşertir bir gün çölü.

karşıyakanın üç gülü
    yürek dalıma gömülü
    karşıyakanın üç gülü
    tüm kançiçekleriyle
    göz pınarıma gömülü.*
    #1613490 (iuscivile, 06.05.2007 12:45)
  13. çok iyi araba ve uçak kullanabilen dönemin en önemli devrimcilerindendir. bir dönem filistin de bulunmuş ve gerilla eğitimi alarak faşist israil ordusuna karşı mücadele etmiştir. filistin dönüşünde türkiye de yakalanması ve çok ağır işkencelerden geçmesine rağmen konuşmaması kendisine ayrı bir saygınlık kazandırmıştır. taylan özgür'ün öldürülmesi sonrası mustafa yalçıner ile birlikte gece yaptığı eylemler ne kadar cesur ve gözü kara bir devrimci olduğunu ayrıca kanıtlamıştır yusufumuzun. * * *

edit: 68 kuşağı silahını halk'a hiç bir zaman doğrultmamıştır ve doğrultmadıkları için abd güdümündeki iktidarların faşizmine kurban gitmişlerdir. silahlarını emperyalizme karşı çevirmişlerdir ve kendilerine türk ordusunu değil, ülkemizde sayısı bilinmeyecek kadar fazla olan abd üsslerini hedef almışlardır.
    edit2: gerçekten belki de acımasız olmadıkları için katledilmişlerdir. *
    #2454956 (che guevara, 11.10.2007 01:16 ~ 15:50)
  14. Ecnebi bir ulke adina, yine ecnebi bir ulkeye karsi 3-5 mermi atip, ulkeye donerek Kendi devleti'nin kolluk kuvvetlerine silah cektigi halde vatansever olarak nitelenen tek insandir heralde. Idam olunmasi mevzusuna gelirsek o gunun sartlarina gore belki de gerekli olani buydu. ama bugunun 10 kere idam olunmasi gereken vatan hainlerinin el ustunde tutuldugunu hesaba katarsak haksiz yere idam olunmustur.
    #2454987 (migfer, 11.10.2007 01:24)
  15. belki iyi insanlardı ama bugünkü kanı görselerdi silahlı mücadeleyi başlattıklarına pişman olabilirlerdi. dilerim olurlardı.
    silah,kan ve gözyaşı olmadan isteklerini anlatır kimseye model olmazlardı.
    belki de celal doğan gibi anadolu'nun ücra bir yerinde belediye başkanı bile olurlardı.
    kimbilir?
    #2455008 (dervisabdi, 11.10.2007 01:29)
  16. deniz gezmiş ve hüseyin inanla birlikte sosyalist devrim hareketini başlatan isimdir. hataları vardı veya yoktu tartışılır ama bana göre asılmaları onların deyimiyle de çok şerefsizceydi. amatör devrimci ruhlarıyla ve kendi doğrularıyla bazı işlere kalkıştılar. sağcılarsa yani "milliyetçiler"se(!) rejim koruyucuları oldular. devlet şöyle bir baktı biri rejimi degistirecek cok iddialı digeri ise korumak istiyor onlarda cok iddialı. sağcılar silahlandılar allah allah nidalarıyla ateş açtılar solculara, solcular da silahlanmak zorunda kaldı çünkü kayıpları artıyordu, bir nevi iç savaş başladı. devlet için sağcılar zararsızdı ve uyguladıkları şiddet göze batmıyordu. çünkü milletin yargıçları durumundalardı. poliste baskı ve siddetle fillere "zurafayım" dedirttirmeye çalışıyordu. solcuların isimleri her yerdeydi sağcılardan kimsenin adı piyasada yoktu. solcular aranıyordu sagcılar ortalıkta dolanıyordu. ikiside anarşi yaratıyordu ama fatura solculara kesildi. olaganüstü durumlarda, olaganüstü pratik çözümler ortaya atılır türkiyede. buda "asmayalım da besleyelim mi" tarzında bir şey oldu. bugün abdullah öcalanı asmayan türkiye o günlerde kendi insanlarını kendi milletini düşünen insanları böyle harcadı işte. gençlerdi, heyecanlılardı, biraz abarttılar bazı şeyleri ama seslerini duyurmak için başka şansları yoktu. ama seslerini duyanlar söylediklerini pek beğenmediler, rahatlarını kaçırdı, huzurlarını bozdu misler gibi makamlarında oturanları. öyle geldi geçti işte üç tane fidan.
    birçoklarının yakalanışlarıda mit tarafından gerçekleştirildi.. küçük bir hikaye, her yerde geçmez.. ankara yakınlarında bir köyde 8 yasındaki bir cocuk elinde kırk tane ekmekle fırından çıktığında mit ajanları tarafından takibe alınmış ve karlı kış gününde bir mağaraya girdiği görülmüş, bunun üzerine yapılan baskında 42 solcu yakalanmıştı. içlerinden biride yusuf aslan'dı.
    yusuf aslan'ın yakalandıktan sonraki dönemlerinde deyim yerindeyse gözünün döndügü söylenir. çok hiddetli ve hırçın bir solcuydu yusuf aslan. kendini tedavi edene doktor ona kebap söylemiş yemesi için. o da şöyle bir karşılık vermiş. "sen benim elime geçseydin ben senin kafanı keserdim sen neden besliyorsun beni" demiş. doktor da "işi elinize yüzünüze bulaştırdınız halada saçmalıyorsunuz. bende solcuyum ama adım gazetelerde orda burda degil, örgütü ne hale getirdiniz, üçünüzün isimleri yüzünden bütün çabalar bir hiç oldu" demiş ve yusuf aslan'ın psikolojik açıdan çökmesine neden olmuştur bu doktor.

Not: anlatılanlar kaynaklarda geçmeyebilir ama kesinlikle dogru ve yasanmıs hikayelerdir.

(bkz: deniz gezmiş)
    (bkz: hüseyin inan)
    #2702243 (salvation, 16.12.2007 03:39 ~ 05:24)
  17. Hıdrellezdi altı mayıs bana
    Çocukken

Ve aynı zamanda sana

Büyüdük sonra çabucak büyümez olaydık

Güya adam olduk

Olmaz olaydık

Ve "darağacında üç fidan" oldu
    Altı mayıs

Hem bana
    Hem de sana kırıldık ard arda

Unuttuk hıdrellezi

Ve ateşler yakmayı hıdrellez aşkına zılgıt çekip
    Ve üzerinden atlamayı ateşin

Daldık kedere gama

Dalmaz olaydık

Hıdrellez kalaydı yine sadece altı mayıs
    Çocukluğumuzdaki gibi

Hem bana
    Hem de sana

Olmayaydı "darağacında üç fidan"

Ve böyle bir altı mayıs fidanları kıran

Büyümez olaydık
    Güya adam olmayaydık

Hıdrellez kalaydı yine altı mayıs bir mayıslardan kalma

Hem bana

Hem de sana

Kıyan eller kırılaydı da kıyamayaydı altı mayısta üç fidana.

Türkçesi: deniz gezmiş, yusuf aslan, hüseyin inan'ın anısına, Faşistler, Emperyalistler ve uşaklarının inadına,
    #2871795 (I belong to che, 21.01.2008 02:16)
  18. 6 mayıs sabahı, darağacına götürülürken başgardiyanın odasına götürüldü... Az önce Deniz'in oturmuş olduğu sandalyede oturuyordu... Asılmadan önce son oturduğu sandalyede... Biraz sonra kavuşacaktı deniz'e... Ayaklarındaki zincirler çözüldü... Kendisine hüküm okundu. Bir diyeceği olup olmadığı soruldu.. "bir diyeceğim yok, karar bana aittir." dedi. Doktor çağırdılar yanına... "Hiçbir şeyim yok. Sanki komada olsam asmayacak mısınız?" dedi. Yusuf, babasına, köydeki akrabalarına ve köy halkına son mektuplarını yazmıştı dört gün önce cezaevindeki hücresinde... Koynunda saklıyordu o ana kadar... infaz savcısı aldı mektupları... "Mektupları yerine verecek misiniz?" diye sordu savcıya... "Elbette vereceğiz, bize güvenin yok mu?" diye yanıtladı infaz savcısı. Yusuf gülümseyerek "niye güvenim olsun?" dedi.... Haklıydı da... Babasına yazdığı mektuplar bile ne zorluklarla teslim edilmişti ki diğer iki mektubuna el konuldu... Niye güvensindi ki onlara? Üç fidan yan yana gömülmek istemişlerdi... Kabul etmediler, aralarında bir tane mezar olma koşulu koydular.... Sanki öldükten sonra ne olacaksa artık... mezarlarını ilk ziyarete giden genci, ilk sokakta bağıran kadını, onlar için ilk ağlayan vatandaşı tutuklattılar.. Ailesinin, akrabalarının evlerini sardı tüm polisler, jandarmalar... Niye güvensin ki?
    #3064999 (ch32, 27.02.2008 11:09)
  19. aslan kadar yüreği olan mütevazi insan, can yoldaş, büyük devrimci..
    ölümünün 36. dönümünde saygı, sevgi, özlem ve hasret içerisinde anıyoruz ve selamlar yolluyoruz..
    #3362265 (I belong to che, 06.05.2008 00:16)
  20. bu gece gökteki üç yıldızdan biri'dir yusuf..
    hep parlayacak ve bu dünyayı aydınlatacak olan..
    #3362268 (kombinasyon, 06.05.2008 00:17)
  21. her daim gülen, herşeyden mutlu olabilen ve gencecik yaşında darağacına gönderilmiş fidan.

36 yıl oldu hüseyin gibi deniz gibi.
    #3362509 (asil en optimist pesimist, 06.05.2008 01:11)
  22. Ölümünün 36.yılında saygı, sevgi ve çok büyük özlemle andığım devrim şehidi. Utanıyorum da bununla beraber, bize emanet ettikleri bayrağı taşıyamadığımız için, onlar kadar cesur, onlar kadar paylaşımcı olamadığımız için. Bizi affetin Deniz, Hüseyin, Yusuf, Mahir ve daha nice adını bilmediğimiz devrim şehitlerimiz; bizi affetin.
    #3362645 (fernando gago, 06.05.2008 01:54)
  23. kendisi için idam kararı verenlerden daha çok bu memleketi seven devrim şehididir.
    #3365277 (sohodo, 06.05.2008 21:14)
  24. --spoiler--
    Son sigarasını içerken, birden, odadaki kalabalığın
    içinde birini tanıyıverdi. Tam karsısındaydı
    adam. Sivil biriydi. Pencerenin yanında duruyordu.
    --iskenceler nasıl gidiyor?-- dedi Yusuf.--
    Adam beklemiyordu böyle bir soruyu. Telaslandı.
    --Bizde öyle seyler yok,-- dedi.
    --Peki elektrik iskenceleri nasıl gidiyor? Basarılı mı?--
    --Öyle seyler yapmayız biz,-- dedi adam.
    --Yaa, öyle mi? Çoluk çocuğun var mı senin?--
    --Bir kızım var.--
    --Hangi okula gidiyor?--
    --Daha küçük. Okula gitmiyor.--
    --iyi, iyi,-- dedi Yusuf.
    Sonradan öğrendik: Adam, Ankara Emniyet Müdürüymüs.
    infaz savcısı, doktorları çağırdı.
    Oda insanlarla dolmustu yine.
    --spoiler--

idama giderken bile işkence hesabı soran bu yiğide allah'tan rahmet diliyorum. onurla dolu bir selam yoldaş.
    #3536969 (aclik kader olamaz, 14.06.2008 13:47)
  25. Herhangi birimizden farklı değildi öyküsü
    hayatına ülkesini ekleyip yaşamaktan başka...
    #5159694 (el cuate, 06.05.2009 01:45)
/ 2
Copyright © 2009 - uludağ sözlük

yusuf aslan başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. yusuf aslan ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu yusuf aslan nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about yusuf aslan. Copyrights of the articles are belong to their authors.