yunus emre 

/ 4
kapat
  1. sadece türkiye' ye değil, aynı zamanda tüm dünyaya sevgi ve saygı birlikteliği çağrısında bulunmuş büyük halk ozanı. günümüzün güvensizlik ve bencillikle darmadağın olmuş yorgun dünyasında gencecik sözlerinin duyulmaması ve de duymazdan gelinmesi üzücüdür.
    #2699295 (abberline, 15.12.2007 12:55)
  2. lisedeyken tamamen rastlantı sonucu kitabını görüp okumamla beraber, hayat görüşümde köklü değişikliklere sebep olmuş çok büyük bir kişi. kana susamış, birileri ölse de izlesek,zihniyetindeki insancıkların asla anlayamacağı, tüm sorunların insanların dostluğu ve kardeşliği ile çözülebileceğini savunan insan. bazılarının söylediği gibi, bizim dinimizden olmayanlar bizimle eşit değildir,ölsün onlar tarzı saçma sapan bir düşünceyi asla barındırmayan islamı, en insancıl en güzel yönleri ile anlatmıştır. "bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil" ile başlayıp "ne gerek var bin hacca, hepsinden iyisi bir gönüle girmektir" diye biten eseri çok fazla şey ifade etmektedir.
    #2710186 (regulus, 18.12.2007 02:24)
  3. ben beni bırakırsam sen beni bırakma yarabbi demiş olandır.
    #2798553 (asi, 06.01.2008 15:50)
  4. günümüzde himmetine, hikmetine en çok ihtiyacımız olan iki insandan biri.

diğeri için (bkz: mevlana)

gel ey yunus, gel ve gör birbirlerine bıçak çekmiş evlatlarını.
    #2871277 (gulce, 21.01.2008 00:44)
  5. Türk, şair. Anadolu'da tasavvuf akımının ve Türkçe şiirin öncüsüdür.
    insan sevgisine dayanan bir görüşü geliştirmiştir.

Yaşamı konusunda yeterli bilgi olmadığı gibi onunla ilgili kaynaklarda anlatılanlar da birbirini tutmaz.
    Nerede, hangi yılda doğduğu kesinlikle bilinmiyor.
    Kimi kaynaklarda Anadolu'ya Doğu'dan gelen Türk oymaklarından birine bağlı olup, 1238 dolaylarında doğduğu söylenirse de kesin değildir.
    1320 dolaylarında Eskişehir'de öldüğü söylenir.
    Batı Anadolu'nun birkaç yöresinde "Yunus Emre" adını taşıyan ve onunla ilgili görüldüğünden "makam" adı verilen yer vardır.
    Yapılan araştırmalara göre şiirlerinin toplandığı Divan ölümünden yetmiş yıl sonra düzenlenmiştir.
    Anadolu'da "Yunus Emre" adını taşıyan ve Yunus Emre'den çok sonraları yaşamış başka şairlerin yapıtlarıyla karışan şiirlerinin bir bölümü dil incelemeleri sonunda ayıklanmış, böylece 357 şiirin onun olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır.
    Gene Yunus Emre adını taşıyan ve başka şairlerin elinden çıktığı ileri sürülen 310 şiir daha derlenmiştir.
    #2906627 (semensima, 28.01.2008 05:56 ~ 18:50)
  6. yunus hiç ilerleyemediğini dü$ündüğü için taptuk emre'yi bırakır yola çıkar. çünkü odun toplamaktan sohbet dinlemeye vakti olmamaktadır; ve hep özenir hocasını dinleyenlere.

yolda iki ki$iye rastlar. hiçbirinin yemeği yoktur yanında. biri elini açar dua eder önüne kendi yemeği gelir. diğeri de aynı $ekilde, dua eder yemek önüne gelir... yunusa bakarlar; "sen de dua et senin yemeğin de gelsin"

yunus utanır. o kadar ilerleyemediğini dü$ünmektedir çünkü.
    elini açar "allah'ım onlar ne diye dua ettiler bilmiyorum ben de onların dediklerini diyorum" gibisinden bi$eyler söyler. bunun üzerine gökten 3 ki$iye yetecek kadar yemek iner. bunun üzerine diğer iki ki$i sorarlar "nasıl oldu ne diye dua ettin?"
    o da der "siz nasıl dua ettiniz bilmiyorum sizin dediklerinizi demek istediğimi söyledim siz kime nasıl dua ettiniz?"
    "biz taptuk emre'nin bir talebesi var yunus; ona dua ettik"

derken yunus gider taptuk emre'ye. gözleri kördür artık taptuk emre'nin. gidi$ sebebi hocasıdır, onun kızı değil.
    yunus e$iğe çömelir, taptuk emre'nin hanımı "yunus geldi" der, taptuk emre "bizim yunus mu?" deyince yunus emre anlar ki hocasının hala gönlündedir.
    #2943514 (sidikli, 03.02.2008 18:15)
  7. büyük türk ereni haci bektas i veli'nin öğrencilerindendir.

(bkz: taptuk emre)
    (bkz: pir sultan abdal)
    #2946109 (alec yulin, 04.02.2008 01:13)
  8. büyük halk ozanı, musiki üstadı, elleri ayakları öpülesi insan. hoşgörünün, saygının yegane ismidir kendisi. edebiyat tarihimize de damgasını vurmuş büyük yaşam sanatkârı. saygıyla anıyoruz.
    #2946136 (poisonx, 04.02.2008 01:17)
  9. bir rapçinin kullandığı rumuz.
    #2946388 (wholen, 04.02.2008 02:03)
  10. (1240-1320)yılları arasında yaşadığı sanılan tasavvuf edebiyatının önemli şairidir.Allah'a aşık bir şairdir.ilahi denince akla gelen ilk şairdir.
    aklımda kalan şiirinin bir kıtası şöyledir

Aşkın aldı benden seni
    Bana seni gerek seni
    Ben yanarım dünü günü
    Bana seni gerek seni
    (yunus emre)
    #2946410 (utah jazz yapma, 04.02.2008 02:06)
  11. mevlana mesnevi yi yazdıktan sonra sorar yunus a güzel olmuş mu:
    yunus der güzel ama daha kısa anlatılamazmıydı uzun olmuş sanki.
    mevlana sorar tekrar yaradılış ve kainat daha kısa nasıl anlatılabilirdi ki
    yunus işte o zaman şunları söyler
    ete kemiğe büründüm
    yunus diye göründüm...
    #2957197 (korlerulkesindeaynasatanadam, 05.02.2008 23:22)
  12. hocaların sürekli sehl-i mümteni (çok derin, anlaşılması ve açılanması çok güç şeylerden bahseden bir zat demek) olduğunu söyleyip sınavlarda da banko sorduğu şair.
    #2984220 (headacheda, 10.02.2008 21:14)
  13. tasavvuf erlerinin arasındadır. gönül insanıdır. "ete kemiğe büründüm/yunus diye göründüm" diyerek hiç lafı uzatmaz.
    "yunus bu cezbe sözlerin cahillere söylemegil
    bilmezmisin cahillerin nice geçer zamanesi"
    #3061207 (sabribey, 26.02.2008 14:59)
  14. (bkz: 200 liranin uzerinde yunus emre resmi olmasi)
    #3070915 (arabaciarabayatasget, 28.02.2008 15:31)
  15. yunus bir söz söylemiş hiç bir söze benzemez
    münafıklar elinden bürür mana yüzünü

samimiyetsiz, sahte insanların yanında anlamı metaforlarla perdeleyen; sözleri, namahreme yüz göstermeyen mana eri.

mana, sözün mahremiyet alanıdır. bir başka deyişle mana, söz elbisesiyle örtünmüş bir dilberdir. onun halvethanesine naehil (namahrem) olanlar giremez. "çıkdım erik dalına anda yedim üzümü" diyen yunus'un erik ve üzüm dediklerini erik ve üzüm anlayanlar mananın perdesini kaldıramamış, sözün kabuğunda kalmış olanlardır. onların imgeleminde oluşan resim asla yunus'un kastettiği mana değildir. erik dalından üzüm asmasına uzanan adam görenler, bahçıvanın neden kızdığını bile anlamazlar.
    sözün dış yüzeyine bakıp art anlamlarını merak etmeyenler, bir resim görüp aşık olan ferhat gibi asla mana ile vuslata eremezler. gerçi aşıkın maksudu vuslat değildir. ancak bu zahir ehli zaten bunu da fark edecek bir anlayış düzeyinden hayli uzaktır.
    #3104694 (tutiimucizegu, 07.03.2008 01:30 ~ 01:31)
  16. anadolu' da gelişen tekke şiirinin ve tasavvuf düşüncesinin ilk ve en önemli öncülerinden biri olan yunus emre, şiirlerinde, içten ve katkısız bir tanrı sevgisini dile getirmiş, insanın bu dünyada tanrısal değerleri aramakla, nefsinden sıyrılıp tanrı'ya ulaşmak için tasavvuf yoluna girmekle hükümlü olduğunu, acımanın, erdemli yaşamanın, nefse düşkünlüğü yenmenin, insanı adım adım tanrıya yaklaştıracağını ileri sürmüş, birçok şiirinde yalın halk dilini kıvrak bir ustalıkla kullanmış, sonraki şairleri büyük ölçüde etkilemiştir.
    #3182754 (devrimim, 24.03.2008 00:10)
  17. (bkz: tabduk emre)
    #3230129 (fuzuli, 04.04.2008 20:14)
  18. ey dost senin yoluna
    canım vereyim mevlâ
    aşkını komayayım
    od'a gireyim mevlâ

beni sana vereyim
    sensiz beni nedeyim
    ya ben seni isteyü
    kande varayım mevlâ

vahdetün şarabından
    bir cur'a nuş edeyim
    enel-hakk çağuruban
    dar'a gideyim mevlâ

yunus eydür benlügi
    aradan tarh edelüm
    senin ile bakayım
    seni göreyim mevlâ.
    #3302607 (thufir hawat, 22.04.2008 04:35)
  19. canını dost yoluna koymayan aşık mıdır?
    cehd eyleyip ol dosta ermeyen aşık mıdır?

aşk derdini gönülde canla berkitmeyen,
    tul-i emel defterin dürmeyen aşık mıdır?

aşk kadehinden içip nefs dileğinden geçip,
    hak yoluna er gibi durmayan aşık mıdır?

daim riyazat çekip halvetlerde diz çöküp,
    dost didarın görmeyen sanma ki aşık mıdır?

aşka tanışık sığmaz degme can göğe agmaz.
    pervane gibi oda yanmayan aşık mıdır?

kişi dertli olıcak derman istegen olur.
    kendi dert dermanın sormayan aşık mıdır?

ey yunus sen dostunun cefasına katlangil.
    yüreğine aşk odun urmayan aşık mıdır?
    #3307444 (sanirim osurdum, 23.04.2008 11:23)
  20. mezarı bir çok kişi tarafından sahiplenen, hakkında bir çok eser yazılan, anadolunun kendine özgü bir şekilde islamlaşmasında büyük katkısı olan, eserlerinde buram buram tasavuf kokan, seslendiği hoca karakteri ile şekilciliği yerden yere vuran, yaradandan ötürü yaradılanı seven bir anadolu ereni.

ve

sen elif dersin hoca,
    manası ne demektir?
    ..

yunus emre der hoca,
    gerekse var bin hacca
    hepisinde iyice
    bir gönüle girmektir...
    ..
    dizeleriyle benim gönlüme girmiş bulunan büyük insan.
    #3307517 (meyvelerdenayva, 23.04.2008 11:49)
  21. AŞK VER BANA

ilahi bir aşk ver bana, kandalığım bilmeyim
    Yavı kılayım ben beni, isteyiben bulmayım
    Al gider benden benliği, doldur içime şenliği
    Diriliğimde öldür beni, varıp orda ölmeyim

Bülbül olup öteyim, dost bağında yatayım
    Gül oluben açılayım, ayruk dahi solmayım
    Aşkdır derdin dermanı, aşk yoluna koydum canı
    Yunus Emre eydur bunu, bir dem aşksız olmayayım.
    #3311573 (sanirim osurdum, 24.04.2008 10:10)
  22. Nice bir besleyesin,
    Bu kadd ile kameti
    Düştün dünya zevkine
    Unuttun kıyameti

topraktan yaradıldın
    gene topraktır yerin
    toprak olan kişiler
    neder bu alameti

uslu değil delidir
    yüce saraylar yapan
    akıbet viran olur
    cümlenin imareti

Düriş kazan, ye yedir,
    Bir gönül ele getir
    Yüz KABEden yiğrektir,
    Bir gönül ziyareti

kerametim var diyip
    Halka salusluk satan
    Nefsin müslüman etsin
    Var ise kerameti

yüz bin kere gelirse
    hiç şefaat bulmaya
    vay eğer olmaz ise
    allah'ın inayeti

Yunus imdi sen dahi,
    Gerçeklerden olagör
    Gerçek erenler imiş,
    Cümlenin ziyareti .
    #3311575 (sanirim osurdum, 24.04.2008 10:10 ~ 10:15)
  23. felsefesi olan adam.

bir gün son büyük islam fakihi sayılan ebu suud efendi'ye bir grup gelip yunus emrenin bir şiirini okur, şiirde geçen bir bölüm şöyledir;

"cennet cennet dedikleri bir kaç köşkle bir kaç huri
    isteyene ver sen anı bana seni gerek seni"

sonra bu şiirin kuran ve şeriat açısından durumunu sorarlar, şeyhülislam bunu küfr-i sarih (açık küfür) olarak niteleyip, bunu inanarak ve benimseyerek söyleyen kişinin kurana muhalif ve kafir olduğunu söylemiştir.

ebu suud efendinin tabiriyle hiç kimse allahın insan için belirlediği iki şıktan başkasını tercih edemez. kıçından üçüncü bir şık uyduramaz.
    #3354718 (arabam var, 04.05.2008 08:33 ~ 08:37)
  24. XIII.yy da yaşamış türk şair.
    #3479911 (arabam var, 01.06.2008 20:35)
  25. ruhi su'nun yunus emre şiirlerinden bestelediği parçalardan oluşan albümü. albümdeki eserler;

1. askin aldi benden beni
    2. dervislik bastadir tacda degildir
    3. evvel benem ahir benem
    4. haktan inen serbeti
    5. gel bir saha kul ola gor
    6. her kime kim dervislik bagislana
    7. be hey kardes hakki bulam mi dersin
    8. asik sana bir sozum var
    9. yalanci dunyaya konup gocenler
    10. ya ilahi ger sual etsen bana
    11. dolap nicin inilersin
    12. biz dunyadan gider olduk
    13. geldi gecti omrum benim
    14. tastin yine deli gonul
    #3484602 (meredith, 02.06.2008 21:40)
/ 4
© 2008 - uludağ sözlük

yunus emre başlığındaki yazılar uludağ sözlük yazarları tarafından yazılmıştır. yunus emre ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu yunus emre nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» cameron diaz ile issiz adada yalniz kalmak » kucuk kadinlar » kisla kuyrugundaki 99 striptizci » asik olunan kiz » fenerbahce lehine penalti verilmemesinin nedeni » kendi salterini kendi tutan yazarlar » mama coca » bosluklari alt alta okumak » tv de zaplarken bir anda ucan cuneyt arkin gormek » balls to the wall a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » sitemap » kısa » 20 haziran 2008 hirvatistan turkiye maci